Földbizottságok: az unióra vár hazánk

Zseniálisan jó találmány – véli Nagy István földművelésügyi államtitkár.

NT
2014. 06. 27. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy István elmondta: a földtörvényben a földbizottság az egyik olyan részlet, amely ellen uniós kifogás merülhet fel. Ez az egyik törvényes garancia arra, hogy ha egy falu gazdaközössége nem akarja, hogy a földet valaki megvásárolja, meg tudja akadályozni – mondta, s hozzátette: „ez egy zseniálisan jó találmány”.

Tömegesen keresnek új magyar vevőt a termőföldekre a nyugati határszélen azok a külföldiek, akik korábban spekulációs céllal, zsebszerződéssel vásároltak hazai területeket – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Nagy István.

Az Európai Bizottság a földbizottság létrehozását nem tudja megakadályozni, felállításának módját azonban kifogásolhatja. Azt vizsgálhatja egyebek között, hogy mennyire legitimek. Mivel az önkormányzatok képviselő-testületeit teljes legitimitással a település közössége választja meg, ha a földkiadó bizottságokat a települési önkormányzatok választják meg és hagyják jóvá, azon az Európai Unió már kevésbé találhat fogást az államtitkár szerint.

„Legyen a törvény olyan szigorú, hogy inkább vegyen egy fővel kevesebb földet, mint hogy átmenjen a rostán egy olyan, akit nem szerettünk volna” – jelentette ki Nagy István. A törvényt az unió válasza után, várhatóan ősszel módosítják, addig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöksége tudja biztosítani, hogy minden külföldi próbálkozást megakadályozzanak – tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a szaktárca továbbra is szeretné elérni az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, ahogy az ország gazdasági helyzete lehetővé teszi. Hozzátette, ez nehéz küzdelem, hiszen 5-10 százalékpontos mérséklés nem jelenik meg a vásárlóknál. Az áfának egy számjegyűnek kell lennie ahhoz, hogy ne nyelje le a kereskedelem a különbözetet. Mindenkinek érdeke, hogy az alapvető élelmiszerek áfája csökkenjen, de ennek volumene és gazdasági hatása olyan nagy, hogy nagyon megfontoltan kell dönteni – hangsúlyozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.