Fónagy: Az energiabiztonság a legsürgetőbb feladat

A Déli Áramlatról szóló tárgyalások folytatását kérte az Európai Bizottságtól az NFM államtitkára.

SZN
2014. 06. 13. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium közleménye szerint az Európai Energiabiztonsági Stratégia vitájában Fónagy János elmondta, hogy az energiabiztonság az összes napirenden lévő kérdés közül a legsürgősebben megoldandó feladat. A kelet- és közép-európai országok – mint a lehetséges energiaellátási válsággal legfőképpen érintettek – mindent megtettek az alternatív energiaforrások feltárása és a gázellátás diverzifikálása érdekében.

Az államtitkár kijelentette: az unió energiabiztonsági politikájának a lehető legalacsonyabb energiaár biztosításával kell hozzájárulnia az európai gazdaság versenyképességének javításához és az energiafüggőség csökkentéséhez. A szükséges intézkedések között említette a külső energiaforrások és útvonalak diverzifikációját, a hiányzó infrastruktúra-összeköttetések létrehozását és a belső energiaforrások minél nagyobb mértékű hasznosítását. Az uniós energiapolitikának elő kell segítenie a szén-dioxid-kibocsátás globális csökkentését is – közölte az NFM.

A nemzetközi energetikai kapcsolatokról szóló vitában Fónagy János leszögezte, az Európai Unió stratégiai érdeke, hogy stabil és hosszú távú partnerséget alakítson ki a kulcsfontosságú meglévő, illetve a lehetséges új energiabeszállítóival. A tagállamokat érintő energiaellátási válsághelyzetek elhárítása érdekében alapvető jelentőségű és támogatandó a nyitás az Európai Unión kívüli országok irányába – tájékoztatott a tárca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.