Győr a földből nyer majd energiát

Megkezdődött a Győri Geotermikus Projekt első kútjának fúrása – közölte a PannErgy Nyrt.

BuL
2014. 06. 18. 16:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Győr mellett fekvő Pér községnél elindult beruházás várhatóan évi 340-400 terajoule-nyi hő leadását biztosíthatja.

A közlemény szerint már ez év februárjában megkezdték a munkaterület előkészítését, valamint az engedélyeztetési eljárást. A győri kútrendszerhez, a beruházáshoz kapcsolódó első fúrás célja a geotermikus kutatás, a földtani képződmények geotermikus jellemzőinek, hidraulikai viszonyainak, vízadó képességének feltárása 2400 méteres mélységig. A munkálatok ezen szakasza várhatóan két hónapon keresztül tart – írják.

Emlékeztetnek arra: a projekthez a PannErgy csoport egymilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyert el tavaly szeptemberben az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának pályázatán.

„Társaságunk egy újabb lehetőséget kapott, hogy bebizonyítsa: a magyar tudás és szakértelem világszínvonalú, hiszen Kelet-Közép-Európa legnagyobb geotermikus beruházását – a Miskolci Geotermikus Projektet – követve újabb, európai mértékkel nézve is jelentős hévízi aktivitásra épülő zöldenergia-hasznosítást kezd el Győr térségében” – idézi a közlemény Tóth Péter vezérigazgatót, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának tagját.

Egy hónappal ezelőtt jelentették be az Audi Hungaria Motor Kft. illetékesei, hogy a jövő év végétől az e projekt keretében nyert geotermikus energiával fedezi jármű- és motorgyára hőszükségletének hatvan százalékát a győri autógyár.

Akkori közlés szerint a társaság 17 éves, további 15 esztendőre szóló opciót is tartalmazó megállapodást kötött a PannErgy csoporttal, amely a kútból nyert, körülbelül százfokos vizet, miután hőenergiája jelentős részét kinyerték, visszasajtolja a talajba.

Achim Heinfling, az Audi Hungaria Motor Kft. motorgyártásért felelős ügyvezetője ugyanakkor jelezte: a társaság „a hosszú távú fenntartható mobilitást klímasemleges helyszínekkel kapcsolja össze”, ennek lényeges eleme a hatékony és takarékos anyag- és energiaelhasználás, amelynek eredményeként 2010 és 2013 között átlagosan évi 3,7 százalékkal csökkent a gyár energiafelhasználása.

Az ügyvezető emlékeztetett arra: korábbi célkitűzésük szerint 2018-ban a 2010-es érték háromnegyede lesz a vállalat energiafelhasználása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.