Hosszabb távon maradhat az alacsony kamat

A jegybank szerint a jelenlegi gazdasági növekedés kiegyensúlyozottabb a korábbi években tapasztaltnál.

Csécsi László
2014. 06. 27. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magasabb növekedésre és alacsonyabb inflációra számít a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a júniusi inflációs jelentésében, mint amit a márciusi kiadványában jelzett előre. A gazdaság 2014-ben 2,9 százalékkal nőhet, míg három hónappal ezelőtt 2,1 százalékos bővülés tűnt valószínűnek. Jövőre két és fél százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék. Palotai Dániel, a jegybank monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy a 2015-re várt két és fél százalék valójában nem jelent lassulást az idei növekedéshez képest. Csupán arról van szó, hogy egy kiemelkedő év után a magasabb összehasonlítási alap, más néven bázis miatt fokozatos élénkülés mellett is alacsonyabb lehet a gazdaság dinamikáját mérő index.

Az ügyvezető megjegyezte, hogy a magyar gazdaság a korábban vártnál gyorsabb ütemben lábal ki a válságból, és a jelenlegi növekedés kiegyensúlyozottabb a korábbi években tapasztaltnál, mivel ma már nem csupán az export húzza a termelést, hanem a gazdaság belső motorja, a fogyasztás és a beruházások élénkülése is. A gazdaság hosszabb távú növekedési kilátásai szempontjából különösen az utóbbi, a beruházási ráta újbóli bővülése örömteli. Ehhez a javuló keresleti kilátások és az uniós források aktív felhasználása mellett a jegybanki kamatdöntések következtében fokozatosan csökkenő hitelkamatok és a növekedési hitelprogram is hozzájárult.
Az idei inflációs várakozásain szintén módosított a jegybank. A júniusi jelentés szerint 2014-ben az átlagos fogyasztói árak érdemben nem változnak az előző évhez képest, azaz az év egészét tekintve nullaszázalékos inflációt mérhetünk. Jövőre pedig a korábbi háromszázalékos prognózis helyett két és fél százalékos inflációt vár a jegybank.

Palotai Dániel ennek kapcsán megjegyezte, hogy a pénzromlás alacsony üteme ellenére hazánkban nincs defláció, ahhoz ugyanis tartósan csökkenniük kellene az áraknak, ráadásul nem csupán egy-két területen, hanem a fogyasztói kosárba tartozó termékek széles körében. Az ügyvezető hozzátette: defláció általában pangó gazdaság mellett fordul elő. Ez pedig ránk egyáltalán nem igaz, a magyar gazdaság épp növekszik. A tartósan alacsony infláció a monetáris politikára is jelentős hatást gyakorol. Mint azt Palotai Dániel megjegyezte: a jegybank továbbra is alacsony inflációval számol, így a jelek szerint tartósan indokolt lehet az alacsony alapkamat fenntartása. Ez segítheti az infláció visszatérését a jegybank háromszázalékos inflációs céljához, valamint támogatja a gazdasági növekedést is. Az alapkamat tartósan alacsony szinten tartását egyébként már a monetáris tanács is kilátásba helyezte a legutóbbi állásfoglalásában. Mint írták: a makrogazdasági adatok és az árstabilitás fenntartása is a monetáris lazítás irányába mutat.

Az elemzők többsége szerint várhatóan nem lesz akadálya az irányadó ráta alacsony szinten tartásának. A konszenzus szerint valamikor jövő év táján lehet szükség a kamat emelésére. Mindamellett érdemes megjegyezni, hogy néhány hónapja még azzal számoltak a szakemberek, hogy akár már az év végén emelhetik az alapkamatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.