Infláció: negatív, legfeljebb zéró

A jegybank ezért újra vághat az alapkamaton, egészen a 2 százalékos szintig.

NT
2014. 06. 06. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőinek pénteki előrejelzése szerint a múlt hónapban a magyar fogyasztói árak tizenkét havi összehasonlításban 0,1 százalékkal csökkenhettek, ugyanannyival, mint áprilisban. A ház szakértőinek számításai szerint az áprilisban végrehajtott újabb közműdíjcsökkentés önmagában 0,3 százalékpontot faraghatott le az éves inflációs ütemből.

A Barclays elemzői szerint „Magyarország deflációba csúszott”, és ez valószínűleg alkalmat ad a Magyar Nemzeti Banknak az enyhítési ciklus folytatására egészen a 2,00 százalékos alapkamat eléréséig. A cég – amely korábban 2,30 százalékos alapkamaton várta az MNB enyhítési ciklusának végét – felülvizsgált pénteki előrejelzésében azt jósolta, hogy a jegybank szeptemberre éri el a 2,00 százalékos kamatszintet. A ház elemzői szerint megvan az esélye annak is, hogy a magyar központi bank a 2,00 százalékos alapkamaton sem fejezi be a kamatcsökkentéseket.

A Bank of America Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai pénteki előrejelzésükben zéró májusi magyarországi inflációt valószínűsítettek éves összevetésben. Prognózisuk szerint „a történelmi mélységekben” járó infláció környezetében az MNB 2,25 százalékig csökkenti alapkamatát a jelenlegi 2,40 százalékról, és 2014 végéig nem kezd monetáris szigorításba. A ház londoni elemzői jövőre azonban – az infláció várható gyorsulása miatt – 0,75 százalékpontos kamatemeléssel számolnak. Más nagy londoni házak elképzelhetőnek tartják, hogy az éves összevetésű infláció a következő néhány hónapban is negatív lesz Magyarországon.

„A negatív infláció önmagában érdekes, de ez számunkra nem meglepő, hiszen hónapok óta figyeljük, hogy egyre-másra meglepik az inflációs adatok Európát” – mondta még áprilisban Balog Ádám, a jegybank alelnöke. Ismert, abban a hónapban rendkívül alacsony volt az infláció, márciushoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.