Kamatemelés jöhet Amerikában

Az amerikai gazdaság önfenntartó módon is képes a növekedésre.

KA
2014. 06. 21. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters által megkérdezett szakértők az idei évre 2,2 százalékos amerikai gazdaságnövekedésre számítanak a májusban várt 2,5 százalék után. Jövőre a GDP-bővülés ütemét 3 százalékra teszik a választ adók. Az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzés visszafogása elsősorban azzal függ össze, hogy az első negyedévben komoly gondokat okozott a gazdaságnak a rendkívüli téli időjárás. A kormány nem végleges számításai szerint a március végével záródott három hónapban a GDP 1 százalékkal zsugorodott.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) napokban ismertetett legújabb, idei évre vonatkozó előrejelzésében 2,5 százalékos gazdasági növekedést várt a korábban becsült 2,8 százalék helyett. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,8 százalékról 2 százalékra rontotta az idei évre vonatkozó becslését. A gazdaságnövekedés szempontjából fontos munkanélküliség folyamatos csökkenését várják a szakértők, az idei átlagos 6,3 százalékos ráta 2015-ben 5,8 százalékra változik.

A Reuters által megkérdezett 48 elemző többsége szerint a munkaerő-piaci helyzet javulása is hozzájárul ahhoz, hogy a Fed kamatot kezd emelni. Szerintük erre a jövő év második felében kerülhet sor, többségük szerint a kamatszint a jelenlegi 0-0,25 százalékos sávról első körben 0,5 százalékra nő. A Fed régóta, 2008 decembere óta tartja a jelenlegi kamatszintet, amit legutóbbi, június 18-i kamatdöntő ülésén megerősített.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.