Kásler-ügy: a Kúria az emberek oldalára állt

Célszerű a keddi ítéletben foglaltakat elfogadni – mondta ifj. Lomnici Zoltán a Duna Televízióban.

MD
2014. 06. 03. 21:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert, a Kúria kedden kimondta, hogy érvénytelenek az árfolyamrésre vonatkozó szerződéses rendelkezések a Kásler házaspár és az OTP közötti devizahitel-szerződésben. A vételi és az eladási árfolyam helyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mindenkori hivatalos árfolyamát kell alkalmazni, egyebekben a vitatott szerződés érvényben marad.

Ifj. Lomnici Zoltán az esettel kapcsolatban úgy fogalmazott, a Kúria kimondta, hogy úgynevezett swapok, tehát csereügyletek történtek, amelyek tényleges adásvételt nem valósítottak meg. Célszerű a keddi ítéletben foglaltakat elfogadni – tette hozzá. Szerinte a két héten belül esedékes jogegységi döntés is magában foglalhatja, hogy a vételi és az eladási árfolyam helyett az MNB hivatalos árfolyamát kell alkalmazni, így ez segítség lehet a többi devizahitel-adósnak is.

Az alkotmányjogász elmondta, lényeges, hogy a bíróság a bankoknak kedvező vagy a károsultakat segítő jogértelmezést választja, és hozzátette: a Kúria az emberek oldalára állt. Közölte, arra számít, hogy legalább három kérdésben, így az egyoldalú szerződésmódosításokra, az árfolyamrésre és a tájékoztatásra vonatkozóan a banki károsultak számára pozitív döntést hoz a Kúria a jogegységi döntés során, és ezzel muníciót szolgáltat a jogalkotónak, akinek alkotmányos eszközei vannak arra, hogy beavatkozzon akár visszamenőlegesen a szerződésekbe – idézi ifj. Lomnici Zoltánt a Híradó.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.