Kína nagy sebességű vonatokat exportál Európába

Kína hat nagy sebességű vonatot exportál, elsőként Macedóniába. Remények szerint bővítik a terjesztést.

TyD
2014. 06. 26. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína legnagyobb vonatgyártója, a CSR első európai országként Macedóniával állapodott meg hat nagy sebességű vonat exportjáról – számol be a Zsenmin Zsipao központi lap. Az újság Hszie Hung-pinget, a CSR mérnökét idézi, aki szerint a szerelvényeket a macedón normákra szabják majd, óránként legfeljebb 140 kilométeres sebességgel haladhatnak majd, és 30 éves élettartammal bírnak majd.

Az ázsiai ország korábban csupán részeket értékesített nagy sebességű vonatokhoz Európában, legnagyobbrészt a német piacon, melynek legnagyobbjával, a Siemensszel 2012-ben kezdődött az együttműködés.

A kínai kormány reményei szerint a nagy sebességű vonatok exportja a jövőben további országokra és kontinensekre terjedhet ki. A kelet-ázsiai országban gyártott szerelvények Thaiföldön, Malajziában és Argentínában is járnak, s a vonatokat Li Ko-csiang miniszterelnök tavalyi kelet-európai körútján, valamint májusi afrikai útján is „reklámozta”. Kína álma egy átfogó nagy sebességű vasúthálózat kiépítése Afrikában – mondta Nigériában a kínai kormányfő. A Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítását, ahol óránként akár 160 kilométeres sebességgel közlekedő szerelvények járnak majd, Kína pénzzel biztosan támogatja, az ugyanakkor egyelőre nem ismert, ott kínai vonatokat állítanak-e működésbe.

A Hszinhua hírügynökség egy korábbi cikkében úgy fogalmazott: a gyorsvonatexport kínai sajátossággá is válhat, csakúgy mint az óragyártás Svájcban.

A nagy sebességű vasúthálózat fejlesztése 2007-ben kezdődött Kínában, a hálózat hossza tavaly év végén már a 10 ezer kilométert is meghaladta. A közlekedési minisztérium korábbi bejelentése szerint 2015 végére 18 ezer kilométerre kívánják növelni a hosszát. Kínában van a világ leghosszabb vonala, s az országban tesztelik az eddig ismert leggyorsabb, akár 575 kilométer per óra sebesség elérésére is képes vonatokat.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.