Ledes világítást kap Gyula

A költségek nagy részét EU-s pénzből fedezi az önkormányzat.

NT
2014. 06. 09. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görgényi Ernő (Fidesz) kiemelte: a beruházás keretében a lámpatestek negyven százalékán a hagyományos izzókat ledekre cserélik. A beruházás éves szinten húsz százalék megtakarítást jelent az önkormányzatnak. A település éves szinten eddig több mint százmillió forintot költött közvilágításra, a beruházást követően az összeg nyolcvanmillió forintra csökken.

A város a beruházáshoz 53,5 millió forint önerőt nyújtott, az összeg nem egészen három év alatt megtérül. Az energiafogyasztás évi 494-ről 371 kilowattórára csökken. A ledrendszer alacsonyabb karbantartási költséget igényel, mint a hagyományos fényforrásokkal működő hálózat. A polgármester hozzátette: az önkormányzat a szabad piacon vásárolt villamosenergiát, amelynek egységára 2015-ben nyolc százalékkal lesz kevesebb a jelenleginél.

Az EU 2007 és 2014 közötti költségvetési időszakában Gyula további kilenc energetikai korszerűsítési program megvalósítására nyert vissza nem térítendő támogatást. A projektek keretében hét közintézményben végeztek fűtéskorszerűsítést, szigetelést és nyílászárócserét. Kivitelezés alatt áll a Várfürdőben a medencék hőjének hasznosítása termálvíz-hőszivattyú segítségével, illetve a felújítás alatt álló Almásy-kastélyban a földhőenergia-rendszer kiépítése – mutatott rá Görgényi Ernő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.