Lépett a Fitch

Az elsőrendű, A kategóriába emelte Litvánia államadós-besorolását.

NT
2014. 06. 26. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő szerda éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi BBB pluszról egy fokozattal, A mínuszra javította Litvánia hosszú futamidejű szuverén devizaadós-osztályzatát, stabil kilátással. A Fitch A pluszról a lehető legjobb szintre, AAA-ra emelte a Litvániára érvényes besorolási országplafont, amely a litván gazdaságban jelenlévő kereskedelmi adósok felső osztályzati határa.

A cég közölte, hogy jóllehet az EU-előírások alapján összeállított szuverén felülvizsgálati menetrendjében a litván államadós-osztályzat következő elbírálása csak októberben lett volna esedékes, az utóbbi időszak fejleményei indokolják a soron kívüli felülvizsgálatot. Az elsődleges indok az, hogy az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) június 20-án javasolta Litvánia felvételét az euróövezetbe 2015. január 1-jével.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.