Megállapodást kötött a HITA és a gumiabroncs szövetség

Magyarország lett Európa egyik termelési központja – mondta az aláírás során Szijjártó Péter.

WA
2014. 06. 13. 16:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az aláírás kapcsán kiemelte: a magyar gumiabroncsipar nagy volumenű fejlesztései húzzák a magyar autógyártást és a magyar exportot. Hozzátette: tavaly a magyar gumiabroncsipar termelése 6 százalékkal bővült, értékesítése 380 milliárd forintot tett ki, közvetlenül 5 ezer, közvetve 15 ezer munkahelyet biztosít Magyarországon.

Matej Zavrl, a HTA elnöke hangsúlyozta: az együttműködés új lehetőséget nyit arra, hogy céljaik megvalósításáért további erőfeszítéseket tegyenek.

Szijjártó Péter felidézte, hogy a magyar kormány 2010-ben stratégiai döntést hozott annak érdekében, hogy Magyarország Európa termelési központjává váljon. Mára ez a célkitűzés valósággá vált, Magyarország lett Európa egyik termelési központja, de ehhez nagy strukturális átalakítást kellett végrehajtani – jelentette ki.

A kormány az adórendszer átalakításával azokat támogatja, akik többet akarnak dolgozni, a felsőoktatásban végrehajtott változtatással a mérnökök képzését erősíti, a duális szakképzés bevezetésével a megfelelő munkaerő rendelkezésre állását biztosítja, és rugalmassá tette a Munka törvénykönyvét – ismertette.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, a magyar gazdaságban fontos szerepet tölt be a járműipar, hiszen az országban működő 712 járműipari vállalkozás több mint 112 ezer embernek ad munkát, a járműipar kibocsátása a feldolgozóipar teljesítményében 19,4 százalékot tesz ki, évi 18,3 milliárd euró, azaz mintegy 5433 milliárd forint termelési értéket állított elő, a magyar export 18 százalékát adja, éppen ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít a járműipari beszállítók fejlesztésére.

A kijelölt miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogy a Magyarországon működő hét gumiabrocsipari szereplőből hárommal – a Continental, a Hankook és a Bridgestone cégekkel – a kormány stratégiai megállapodást kötött, a most aláírt megállapodás pedig az iparág egészét érinti.

Matej Zavrl, a HTA elnöke elmondta, hogy a Magyar Gumiabroncs Szövetség 2011-ben jött létre, amely a magyar piacon tevékenykedő hét nagy nemzetközi gyártót és forgalmazót tömöríti, szervezetük tagja az európai szövetségnek. A HTA elnöke fontosnak nevezte, hogy Magyarországon is bevezessék azokat a jogi követelményeket, amelyek a biztonságot növelik a megfelelő gumiabroncs-használattal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.