Megerősödhet a Magyarország és Kuvait közötti barátság

Három dokumentumból álló szándéknyilatkozatot írt alá Navracsics Tibor és a kuvaiti külügyminiszter.

NT
2014. 06. 13. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető megbeszélést folytatott Szabáh el-Háled el-Hamad esz-Szabáh kuvaiti miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel, és az azt követő sajtótájékoztatójukon kiemelte: egy barátság akkor erős, ha időről időre megújul és még erősebbé tud válni.

A Magyarország és Kuvait közötti kapcsolatok több szempontból is megerősödhetnek. Mindkét ország politikai szempontból az egyik leginkább stabil állam a térségében, ami lehetővé teszi: ahogyan Kuvait az arab világ elemzéséhez Magyarországnak, úgy Magyarország a közép-európai folyamatok megértésében Kuvaitnak nyújthat segítséget – magyarázta.

Navracsics Tibor közölte: emellett a két ország együttműködik különböző szakpolitikákban, és a most aláírt mezőgazdasági, vízgazdálkodási és egészségügyi témájú egyezmények mindkét országnak hasznosak lehetnek a kapcsolataik fejlesztéséhez. A miniszter arról is beszélt, hogy ha Magyarországnak és Kuvaitnak hasonló az álláspontja bizonyos kérdésekben, közösen léphetnek fel a nemzetközi szervezetekben, ezáltal növelve befolyásukat.

Navracsics Tibor emlékeztetett: Kuvait az első ország volt az Öböl-térségben, amellyel 1964-ben diplomáciai kapcsolatot létesített Magyarország. Ez azt is jelenti, hogy az elmúlt 50 évben olyan kapcsolatok alakultak ki a két ország között, amelyek talán szorosabbak, mint a térség többi országához fűződő viszony – mutatott rá.

A kuvaiti külügyminiszter hangsúlyozta: a diplomáciai kapcsolatfelvétel 50. évfordulóján okkal számíthatnak a kétoldalú kapcsolatok további javulására és bővülésére, különösen az egyezmények által érintett területeken. Szabáh el-Háled el-Hamad esz-Szabáh elmondta: az elmúlt időszakban több alkalommal is találkoztak a két ország vezetői, hogy áttekintsék a kapcsolataik fejlesztésének jövőbeli lehetőségeit. A kuvaiti tárcavezető végül sok sikert kívánt az újonnan megalakult magyar kormánynak, és örömét fejezte ki, hogy ő lehetett az első külügyminiszter, akit Budapesten fogadott Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszterként.

A sajtótájékoztató után a miniszterek kétoldalú megállapodásokat írtak alá. Az első szándéknyilatkozat arról szól, hogy a két ország élénkíti kapcsolatait és az együttműködését a mezőgazdaságban. A második szándéknyilatkozat célja az országok technológiai, tudományos és igazgatási adottságainak erősítése a vízgazdálkodásban. Végül a harmadik aláírt dokumentum egy egyetértési megállapodás, amely szerint Magyarország és Kuvait erősítik és fejlesztik együttműködésüket az egészségügy területén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.