Munkanélküliség-csökkentés és energiabiztonság a G7 tányérján

Csütörtökön világgazdasági és kereskedelmi kérdésekkel folytatódik a G7-csúcs.

MD
2014. 06. 05. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárgyalások előkészítői korábban elárulták, hogy az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán vezetői várhatóan üdvözölni fogják a világgazdaság pozitív fejleményeit, ugyanakkor hangsúlyozni fogják, hogy a munkanélküliséget csökkenteni kell, különösen a fiatalok körében, továbbá megerősítik majd korábbi elkötelezettségüket az adóelkerülés elleni fellépést illetően.

A kereskedelem terén várhatóan ismét szót emelnek majd a protekcionizmus ellen, a kereskedelem szabadsága mellett, valamint a G7 tagjai között folyamatban lévő ilyen témájú tárgyalások is szóba kerülhetnek. Az Európai Unió Japánnal és az Egyesült Államokkal is folytat szabad kereskedelmi tárgyalásokat, Kanadával pedig a folyamat már a finisben van.

Ezt követően – nem függetlenül az ukrajnai válságtól – az energiabiztonság kerül a G7-csúcstalálkozó napirendjére, a cél pedig a diverzifikált, versenyképes, rugalmas és alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia és energiaellátás. Külön hangsúly kerülhet a tárgyalásokat ismerők szerint a források és ellátási útvonalak diverzifikálására, az infrastruktúra fejlesztésére, a saját energiahordozók felhasználására és az energiahatékonyság növelésére is.

Ezzel szorosan összefügg, hogy csütörtöki második munkaülésükön a G7 vezetői az energiakérdések és a szén-dioxid-kibocsátás leszorításának megvitatását követően külön egyeztetnek a klímaváltozás elleni fellépésről is, különös tekintettel arra, hogy az ENSZ jövő év végén esedékes párizsi klímakonferenciáján egységes álláspontot tudjanak képviselni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.