Nagyon ambiciózusak a kínai célok

A kínai vállalatok 125 millió jüan (4,5 milliárd forint) értékben 3,85 millió tonnányi emissziókvótát értékesítettek.

KA
2014. 06. 11. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság legfrissebb statisztikái szerint május végéig a kínai vállalatok 125 millió jüan (4,5 milliárd forint) értékben 3,85 millió tonnányi emissziókvótát értékesítettek az egyelőre csak meghatározott városokban működő kereskedelmi platformokon. Kínában 2011-ben indult az emissziókereskedelem, és eddig Peking, Sanghaj, az észak-kínai Tiencsin, a dél-kínai Sencsen városában, valamint Kuangtung és a közép-kínai Hopej tartományban nyíltak tőzsdék, pénteken pedig a közép-kínai ipari központként számon tartott Csungking városa kezdi a kereskedést.

A kísérleti programot a kormány egyértelmű sikerként könyveli el, s az a kibocsátás növekedési ütemének lassulásához is hozzájárul. A kereskedelem egész Kínára való kiterjesztése 2018-ra valósulhat meg, de a kérdés minden bizonnyal kiemelt témaként szerepel majd a 2015-ben kezdődő új ötéves tervben is. A jelenlegi 2,3 milliárd jüanos (83 milliárd forint) összegnél is nagyobb, a kibocsátás csökkentését megcélzó befektetések mellett a korábbi kínai sajtóértesülések szerint már 2016-ban meghatározhatnak egy országos kibocsátási plafont, amire korábban még nem volt példa.

A kelet-ázsiai ország a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, az 1980-as 1,5 milliárd tonna után 2012-ben már 9,8 milliárd tonnát juttatott a levegőbe. Kína célja, hogy 2020-ra a 2005-ös szinthez képest a bruttó hazai termék egy egységére jutó szén-dioxid-kibocsátást 40-45 százalékkal csökkentse, a teljes energiafelhasználásán belül pedig a nem hagyományos energiaforrásait 15 százalékra emelje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.