Növekszik a kockázat az euróövezetben

Deflációs veszélyre hívják fel a figyelmet az elemzők.

NT
2014. 06. 20. 20:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai kimutatták, hogy az átlagos euróövezeti órabérköltségek az idei első negyedévben mindössze 0,9 százalékkal nőttek éves összevetésben; ez 1999 óta a legalacsonyabb tizenkét havi növekedési ütem e költségmutatót tekintve.

Mivel az euróövezeti szintű munkatermelékenység ugyanezen idő alatt 0,8 százalékkal nőtt éves összevetésben, a kibocsátott egységnyi termékértékre jutó munkaköltség-növekedés alig 0,1 százalék volt éves szinten.

Mindez a Capital Economics londoni elemzői szerint arra vall, hogy a fogyasztói szintű árinfláció a májusi 0,5 százalékos nyomott éves ütemről azóta még tovább lassulhatott az euróövezetben.

A ház szerint a munkaköltségoldalról jelentkező dezinflációs nyomás ráadásul nem korlátozódik a déli és a periferiális eurógazdaságokra. A munkaköltségek Görögországban, Írországban és Olaszországban 2 százalékkal, 0,2 százalékkal, illetve 0,1 százalékkal csökkentek éves szinten az idei első negyedévben, de még Németországban is, ahol a munkanélküliség mélységi rekordra süllyedt, az órabérköltség átlagosan alig 1,1 százalékkal nőtt.

Mindezt egybevetve a Capital Economics londoni elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy a legutóbbi munkapiaci folyamatok növelték az euróövezeti defláció veszélyét, és az eurójegybanknak (EKB) az eddigieknél többet kell tennie e kockázat kivédésére.

Az euróövezeti deflációt a piaci szereplők is komoly veszélynek tartják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.