Óriási többlettel zárt az államháztartás

269,4 milliárd forintos szufficittel zárt az államháztartás központi alrendszere – közölte az NGM.

NT
2014. 06. 05. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 269,4 milliárd forintos többlet elérésében fontos szerepet játszott, hogy a május elsejei munkaszüneti napok miatt a költségvetés a bér- és családi juttatásokat már április végén átutalta. Az adó- és adójellegű bevételek növekedésének is köszönhető igen jelentős költségvetési többlet tükrözi a gazdasági növekedés felfutását. A központi alrendszer I–V. havi hiánya 681,7 milliárd forint volt – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A központi költségvetés 817,3 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 109,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26,3 milliárd forintos szufficittel zártak. A 2013. év I–V. hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 559,4 milliárd forint volt – részletezi az NGM közleménye.

Hangsúlyozzák: a két év azonos időszakának összehasonlítását befolyásolta a 2013 szeptemberétől megvalósuló pedagógusbér-emelés, illetve a 2013. április 1-jétől költségvetési szervként működő volt nonprofit, egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai is. Növelték a központi kiadásokat a tavalyi év azonos időszakát meghaladó helyi önkormányzati támogatások, valamint az adósságkonszolidáció keretében idén május végéig kifizetett 68,6 milliárd forint törlesztési célú támogatások is – teszik hozzá.

A május elsejei szünnapok miatt már áprilisban teljesített bér- és családi juttatások hatásán túl a májusi költségvetési egyenleget javította az Európai Bizottság által átutalt – a korábbi hónapok kiadásaihoz tartozó – uniós támogatások bevételi elszámolása. A gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővítéséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek szintén javították a májusi költségvetési egyenleget, elsősorban az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó, a szociális hozzájárulási adó és a kapcsolódó járulékok előirányzatain – olvasható a gazdasági tárca kommünikéjében.

Az uniós módszertan szerinti 2014. évi hiánycél nem változik, az továbbra is a GDP 2,9 százaléka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.