Ötödével nőtt a belföldi forgalom

Két számjegyű növekedést ért el áprilisban a vendégek és a vendégéjszakák száma.

KG
2014. 06. 10. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belföldi forgalom emelkedése különösen dinamikus volt: a magyar vendégek által eltöltött éjszakák száma 21,9 százalékkal, a tőlük származó szállásdíjbevétel pedig 25,6 százalékkal nőtt 2013 áprilisához képest. Az NGM szerint a belföldi turizmus utóbbi évekre jellemző és idén is folytatódó felfutása stabilabbá, a külső hatásoknak ellenállóbbá teszi az ágazatot, továbbá hozzájárul a még mindig nagyon erős szezonalitás oldásához.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint áprilisban 578 ezer vendég 1,7 millió éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeinken. Előbbi 12,4 százalékos, utóbbi 14,4 százalékos növekedést jelent 2013 áprilisához képest. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíjbevétele 14,3 százalékkal, 14 milliárd forintra nőtt.

A kiugróan magas növekedésben közrejátszott, hogy az idén a húsvét áprilisra esett, míg tavaly márciusban volt, illetve a bázis relatíve alacsony, ugyanis tavaly ilyenkor érezhetően csökkent a vendégéjszakák száma. Még ezzel együtt is elmondható azonban, hogy stabil, erőteljes növekedés történt idén áprilisban, a mostani adatok a két évvel ezelőtti nagyon magas vendégforgalmi számokat is jelentősen meghaladják – emelte ki a szaktárca.

Az NGM hozzátette, hogy a külföldi vendégek száma 7,2 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 9,4 százalékkal, a külföldiektől származó szállásdíjbevétel pedig 9,6 százalékkal nőtt áprilisban 2013 azonos időszakához képest. A beutazó forgalom szerkezete nem változott, az első három helyen Németország, Oroszország és Ausztria található. Áprilisban mindhárom vezető piacról markánsan nőtt a beutazás tavalyhoz képest, Németországból 9,3 százalékkal, Oroszországból 18,5 százalékkal, Ausztriából pedig 16,6 százalékkal.

Áprilisban 334 ezer belföldi vendég 727 ezer éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, ahol 4,5 milliárd forint szállásdíjat fizettek. Ezek a számok sorrendben 18,7 százalékos, 21,9 százalékos és 25,6 százalékos növekedést jelentenek 2013-hoz képest. A belföldi turizmus növekedése mögött továbbra is erőteljesen felfedezhető a SZÉP-kártya növekvő népszerűsége: idén január és április között a kereskedelmi szálláshelyek 3,65 milliárd forint értékben fogadtak el SZÉP-kártyát, ami 27 százalékos növekedés tavalyhoz képest. Úgy tűnik, hogy tényleg kialakulóban van az a szemléletváltás, amit az NGM a SZÉP-kártyától várt: hogy a pihenés, a feltöltődés, az egészség megőrzése nagyobb szerepet kap a munkavállalók életében.

Az első négy hónap teljesítménye – köszönhetően a gyengébb márciusnak – valamivel kiegyenlítettebb, a főbb mutatók tekintetében összességében 10 százalék körüli növekedést mutat. Január–áprilisban 2,2 millió vendég 5,3 millió éjszakát töltött el a szálláshelyeken, ami 9 százalékos, illetve 8 százalékos növekedést jelent a tavalyi első négy hónaphoz képest – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.