Pankucsi: Bővíteni kell az adóhatóság eszköztárát

A NAV új dimenziókat nyit az adóellenőrzésben. Fontos szerepet kapnak az informatikai eszközök.

TyD
2014. 06. 19. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NAV ellenőreinek szóló konferencián a helyettes államtitkár kiemelte, hogy a revizorok, adóhivatali munkatársak naprakész szakmai jártasságának fejlesztése elengedhetetlen a rendelkezésükre álló informatikai adat- és eszközkészlet maximális kihasználásához. A hivatali állomány szakmai felkészülésének elősegítése pedig szakmai konferenciák keretében valósulhat meg a leghatékonyabban – tette hozzá.

Pankucsi Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az elmúlt években számos markáns intézkedést hozott az adóhatóság eszköztárának széles körű bővítése érdekében, amelyek segítségével új dimenziók nyíltak meg az ellenőrzési, illetve az adóbeszedési hatékonyság növelésében. Kiemelte: az informatikai eszközöknek kulcsszerepük van az ellenőrzésre való kiválasztásban, de a vállalkozásoknál fellelhető könyvelési anyagok terjedelmére és a ma használatos, változatos könyvelési programparkra tekintettel, maga az ellenőrzés is IT-eszközökkel végezhető el a leghatékonyabban. Az adatok elemzését követően ugyanis a legtöbb esetben könnyen kitűnnek a visszaélési sémák, a legális üzletmenettől látványosan eltérő tételmozgások, a gyanús tranzakciók, a nem valós gazdasági eseményen alapuló eredménykorrekciók – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Pankucsi Zoltán végezetül hangsúlyozta, hogy az ország elemi érdeke az államháztartás nem kevesebb mint 80 százalékát jelentő adóbevételek védelme, a visszaélések felszámolása a jövőben is prioritást élvez, sőt az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb adópolitikai célkitűzése lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.