Rekordot dönthet a Kínába irányuló magyar kivitel

Kína növelné Magyarországról származó agrárimportját.

WL
2014. 06. 07. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter sajtófőnöke szombaton tájékoztatta az MTI-t a Ningpo városban, tizenhat közép- és kelet-európai ország részvételével zajló rendezvényről. A magyar kormányt képviselő Szijjártó Péter, a magyar–kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos a csúcstalálkozón tárgyalt Csung San kereskedelmi miniszterhelyettessel. Megállapították, hogy a kétoldalú kapcsolatok most alakulnak a legjobban és a közép-európai régióban a magyar–kínai az egyik leggyorsabban fejlődő együttműködés.

A kínai kereskedelmi miniszter jelezte, hogy országa növelné a Magyarországról származó agrárimportját, így megállapodás született a magyar hústermékek exportengedélyezési eljárásainak gyors lezárásáról, valamint magyar mezőgazdasági és állattenyésztési technológiák szállításának megindításáról.

„A magyar agrárexport bővítéséről született megállapodás nyomán idén újra rekordot dönthet a Kínába irányuló magyar kivitel” – mondta a kormánybiztos a tájékoztatás szerint.

Magyarország energiabiztonságának javítása szempontjából fontos beruházásokról, valamint a határon átnyúló fejlesztések felgyorsításáról is tárgyalt a csúcstalálkozó keretében Szijjártó Péter Nita Constantin román gazdasági miniszterrel. A kormánybiztos a közlemény szerint ezt úgy értékelte: Magyarország energiabiztonságában jelentős előrelépést fog hozni az a román beruházás, amelynek nyomán lehetővé válik a kétirányú gázszállítás Magyarország és Románia között.

Az úgynevezett magyar–román interkonnektoron jelenleg csak Magyarország tud gázt szállítani, fordítva ez nem lehetséges. Most abban állapodtak meg a felek, hogy Románia az idén év végéig elvégzi az ahhoz szükséges fejlesztéseket, hogy ők is tudjanak gázt szállítani Magyarországra. Ennek szükségességére a közlés szerint az ukrajnai válság mutatott rá. A magyar–román interkonnektor potenciális kapacitása 4,4 milliárd köbméter évente, jelenleg azonban csak évi 1,75 milliárd köbméter szállítása lehetséges műszakilag – közölték.

Megállapodás született arról is, hogy év végéig kiépül a Békéscsaba–Nagyvárad villamos távvezeték-összeköttetés. A találkozón szó volt több határátkelő létrehozásáról is. Szijjártó Péter és Nita Constantin megállapodtak abban, hogy az erről szóló keretmegállapodást a magyar–román gazdasági vegyes bizottság július 15-én fogadja el Budapesten.

Szijjártó Péter tárgyalt Dragica Sekulic montenegrói gazdasági miniszterhelyettessel is az MVM szerepvállalásának lehetőségeiről a nyugat-balkáni ország villamosenergia-hálózatának modernizálásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.