Rengeteg embert vesznek fel az autógyárakhoz

Szlovákiában az autóipar már mintegy tíz éve a gazdaság legfontosabb húzóágazata.

NT
2014. 06. 09. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pozsonyi lap közlése szerint a három szlovákiai autógyár három éven belül együttesen mintegy 3 ezer új munkahelyet hozhat létre. A HN információi szerint a legnagyobb mértékű  bővítésre, mintegy 1500 új munkahelyre a Szlovákiában legjelentősebb pozsonyi VW jóvoltából lehet számítani.

A német tulajdonú autógyár, amelynek szlovákiai leányvállalata jelenleg 9400 embert foglalkoztat, 2012 és 2016 között másfél milliárd euró értékű beruházást valósít meg Szlovákiában. Az összeg jelentős hányadát a gyár új karosszériaüzemének építésére, illetve az üzemi infrastruktúra bővítésére fordítják.

A pozsonyi lap szerint a PSA Peugeot Citroen – jelenleg mintegy 3500 embert alkalmazó – nagyszombati üzeme négyszáz új munkahelyet hozhat létre, sajtóközlések szerint két év múlva várhatóan itt kezdik majd gyártani az új Citroen C3-ast.

Arról, hogy a jelenleg mintegy 3800 alkalmazottal rendelkező zsolnai Kia milyen mértékű létszámbővítést tervez, nem említett konkrét számokat a HN, csupán annyit közölt: a gazdasági tárca már egyeztetéseket folytat a lehetséges bővítésről a koreai cég vezetésével. A Kia szlovákiai üzeme már tavaly meghaladta – az évi 300 ezer gépkocsi előállítására tervezett – kapacitását.

Szlovákiában az autóipar már mintegy tíz éve a gazdaság legfontosabb húzóágazata, közvetlenül mintegy 60 ezer embert foglalkoztat, miközben az ágazathoz kötődő beszállítók további 160 ezer embernek biztosítanak munkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.