Sosem volt még ilyen alacsony a diákhitel kamata

A Diákhitel 1-é 6,5 százalékról 5,75, a Diákhitel 2-é pedig 7,75 százalékról 7 százalékra csökken.

BL
2014. 06. 23. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bugár Csaba hangsúlyozta, hogy 13 éves fennállása óta a legkedvezőbb feltételekkel vehető igénybe a szabad felhasználású hitelforma. Szólt arról is, hogy a kötött felhasználású Diákhitel 2 ügyfelekre eső része továbbra is fix 2 százalék, a különbözetet az állam kamattámogatás formájában átvállalja. A kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának, a csökkenő kamatkörnyezetnek, valamint a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhető – mondta a vezérigazgató.

Kifejtette: a Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz szükséges forrásokat továbbra is a pénz- és tőkepiacokról vonja be, állami kezességvállalás mellett. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek, és hosszú lejáratú kölcsön formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozási intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tőkepiacról szerzi. A forrásszerzés jelentős eszközei az Európai Beruházási Bankkal kötött finanszírozási szerződések is, amely hosszú lejáratú források kedvező feltételekkel történő igénybevételét teszik lehetővé a Diákhitel Központ számára – ismertette a vezérigazgató.

Lovas Attila, a Diákhitel Központ Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese a társaság 2013-as eredményeit ismertetve elmondta, hogy tavaly a Diákhitel 1-re 8371, Diákhitel 2-re pedig 5064 szerződést kötöttek, utóbbinál a folyósított összeg 2,6 milliárd, előbbinél 3 milliárd forintot tett ki. A kamattámogatás összege a Diákhitel 1-nél 654 millió, a 2-nél 158 millió forint volt. Az üzleti vezérigazgató-helyettes beszélt arról is, hogy a teljes folyósított hitelállomány 2013-ban a szabad felhasználású diákhitelnél 15,58 millió, a kötött felhasználásúnál pedig 3 millió forint volt.

A Diákhitel Központ 2001-es indulásától 2013 végéig közel 350 ezer hallgatónak folyósított hitelt, 267 milliárd forint keretösszegben. A 2012-ben indult Diákhitel 2-t az első évben 5000-en vették fel, tavaly pedig nagyjából ugyanennyien, de a jogosultak számához viszonyítva a Diákhitel 2-t felvevők aránya 13,4 százalékról 19,9 százalékra emelkedett – hívta fel a figyelmet Lovas Attila.

Megemlítette, hogy a diákhitel-igényléseket már a tanulmányi rendszereken keresztül is el lehet végezni, ami gyorsabbá teszi a kitöltést. A 2013/2014-es tanév első félévében a hiteligénylések mintegy 16 és 27 százaléka (Diákhitel1 és 2), a második félévben pedig már mindkét esetben több mint 43 százaléka érkezett a tanulmányi rendszerekből, és itt további bővülésre számítanak.

Lovas Attila jelezte: a lezárt szerződések száma a 128 ezret közelíti, vagyis az ügyfelek csaknem harmada visszafizette tartozását, folyósítási szakaszban pedig több mint 38 ezer ügyfél van, a törlesztésre kötelezettek száma pedig 137 ezer. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak mintegy 12 ezer diákhitel behajtását adták át – fűzte hozzá.

A sajtótájékoztatón Székely Levente, a Kutatópont Kft. kutatási igazgatója ismertette a Diákhitel Zrt. megbízásából készített felmérésük eredményeit. A kutatás a 15-29 évesek pénzügyi kultúrájáról, tájékozottságáról, gondolkozásáról ad képet. Az eredményekből kiderül, hogy a megkérdezettek 38 százaléka úgy ítéli meg, nem teljesen tájékozott pénzügyi kérdésekben, míg 21 százalék tájékozottnak érzi magát.

A megkérdezettek leginkább az euró-forint árfolyamának tekintetében tartják magukat a legtájékozottabbnak: 27 százalék tájékozottnak, további 13 százalék pedig teljesen tájékozottnak tartja magát ebben a kérdésben. Az online pénzügyek intézésében, valamint a banki szolgáltatások területén ugyancsak sok fiatal tartja magát tájékozottnak.

Székely Levente elmondta: a fiatalok többsége elsősorban a szülőktől, családtagoktól szerzi pénzügyi információit, és a kutatásból kiderült az is, hogy a 15-29 évesek 56 százaléka otthon, 48 százaléka pedig folyószámlán tartja megtakarításait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.