Szeptemberben elszámoltatják a bankokat

Kamatos kamattal kell visszafizetniük, amit elvettek – jelentette ki Varga Mihály a Hír TV-ben.

VZ
2014. 06. 25. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály a Hír TV Magyarország élőben című műsorában közölte: a kabinet ragaszkodni fog ahhoz az elváráshoz, hogy a devizahitelek kapcsán megtörténjen az elszámolás a bankrendszerben. Hozzátette, hogy ennek során a devizahitelek döntő többségét valamilyen rendszerben, sorrendben forintosítani kell.

Kiemelte, hogy a Kúria kettes jogegységi döntése arra vonatkozott, hogy azokat a kölcsönszerződéseket, hitelszerződéseket is vizsgálni kell, amelyek nem feltétlenül a „devizakörben” születtek, így ebből a szempontból a forintalapú hiteleket is meg kell nézni.

Varga Mihály a Kúria döntése alapján az egyoldalú szerződésmódosítások ügyében számos perre számít, és úgy véli, akár néhány ezer per is indulhat annak kimondása érdekében, hogy egy-egy szerződés tisztességes vagy tisztességtelen volt.

„Nagyon bízom benne, hogy nem lesz ítélkezési szünet” – jelentette ki. Ezek a perek várhatóan a nyár folyamán megindulnak, így az ősz folyamán le lehet majd zárni őket, és nem fogják befolyásolni a devizahitelek elszámolását. A törvényjavaslatban szűk határidőket fogalmazott meg a kormány azzal kapcsolatban, hogy a perek kifutása mennyi időt vehet igénybe – mondta.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy kedden találkozott a Magyar Bankszövetség képviselőivel, és a megbeszélésen kiderült, hogy néhány kérdésben valószínűleg a bankok is bírósághoz fordulnak.

Varga Mihály korábban a kormányülést követő tájékoztatón már elmondta: a kabinet még a héten benyújtja az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely a Kúria jogegységi döntésének megállapításait illeszti be a jogrendbe. Hozzátette, hogy a devizahitelesek helyzetének rendezésében kétlépcsős lesz a törvényalkotás.

A baloldali pártoknak erkölcsi kötelességük lenne kiállni a devizahitelesek érdekében, amit Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon eddig nem tett meg – közölte szerda délután a Fidesz-frakció. A törvényjavaslat részleteiről ide kattintva olvashat.

Varga Mihály egyébként már kedden asztalhoz ült a bankszövetséggel, de a tárca még nem közölt részleteket arról, hogy pontosan miről volt szó. A Kúria június 16-ai jogegységi döntése óta felgyorsultak az események. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonnal a döntés után jelezte, hogy az őszi parlamenti ülés kezdetéig elkészül az a törvényjavaslat, amelynek alapelve: minden visszajár a devizahiteleseknek.

A frakcióvezető hétfőn, napirend előtti felszólalásában arra kérte a kabinetet, készítse el a jogi megoldását annak, hogy azok, akikkel szemben tisztességtelenül jártak el a bankok, visszakapják az őket illető pénzt, azt, amelyhez normál esetben csak peres úton juthatnának hozzá. Rogán közölte: ennek kell az első lépésnek lennie, s egy második lépésben történhet meg a devizahitelek végleges kivezetésének rendezése, ezzel az árfolyamkockázat megszüntetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.