Szijjártó: A bezárkózás nem jó megoldás

A közép- és kelet-európai országok és Kína szorosabb gazdasági együttműködését szorgalmazta a politikus.

WL
2014. 06. 08. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánybiztos a Kína és Kelet- és Közép-Európa közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködésről tartott csúcstalálkozó plenáris ülésén elhangzott angol nyelvű felszólalásában elmondta, hogy Európának komoly gazdasági kihívásokkal kell szembenéznie, a bezárkózás nem jó megoldás, ezért sürgette a két európai térség és Kína szorosabb gazdasági együttműködését.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kereskedelmi forgalom jelentős részét nagy multinacionális vállalatok bonyolítják, ezért olyan intézkedéssorozat kidolgozását kezdeményezte, amelynek következtében a kis- és közepes vállalatok növelhetik exportjukat Kínába. Szijjártó Péter javaslatot tett arra is, hogy a régió országai csatlakozzanak a kínai és a magyar Eximbank által létrehozott 500 millió dolláros közép-európai befektetési alaphoz.

A csúcstalálkozón a kormánybiztos megállapodott Stevan Nikcevic szerb kereskedelmi államtitkárral a két szerb–magyar határátkelő – a röszke–horgosi és a bácsszentgyörgy–haraszti – megépítésének felgyorsításáról. Megbeszélést folytatott Arben Ahmetaj albán gazdasági és kereskedelmi miniszterrel is, a tárcavezetőt biztosította arról, hogy a magyar kormány támogatja Albániát az európai integráció folyamatában.

Mile Janakieszki macedón közlekedési és távközlési miniszterrel arról egyeztetett Szijjártó Péter, hogyan lehetne magyar cégeket bevonni a macedón villamosenergia-hálózat modernizálásába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.