Több gabona lesz idén

A minőség is jobb lesz, mint tavaly volt. A búza felvásárlási ára tonnánként 40-45 ezer forint között mozog.

BL
2014. 06. 26. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Sándor az intézethez tartozó földterületen tartott határszemle után arról beszélt: a 200 ezer hektáron vetett őszi árpa betakarítása már befejezéséhez közeledik, és a szokásosnál két héttel korábban indult el az őszi búza aratása is. Utóbbi lényegében évek óta változatlan, mintegy 1,1 millió hektárnyi hazai termőterületén az előrejelzések szerint 5 millió tonna körüli össztermés várható. A hozamok várhatóan 4,5-5,5 tonna körül alakulnak hektáronként, így kenyérgabonából az idén 10-15 százalékkal több kerülhet a magtárakba, mint az előző 5 év átlagában.

A miniszter elmondta, hogy a minőség is jobb a tavalyinál, a szükséges raktárkapacitás pedig rendelkezésre áll a termés tárolására. A napokban lehullott csapadék nem okoz számottevő fennakadást a betakarításban. Az ország kenyérgabona-szükséglete 1,2-1,3 millió tonna, így a takarmánycélú hasznosításon kívül az idei termésből a számítások szerint mintegy 2,5 millió tonna árualap keletkezik, amelynek zömét exportpiacokon értékesítik – mondta a miniszter.

Fazekas Sándor kiemelte: a karcagi kutatóintézet területén újonnan nemesített magyar búzafajtákat aratnak, melyek a csütörtöki határszemle tapasztalatai alapján kiválóan alkalmazkodnak az Alföld, ezen belül is a Nagykunság időjárási és talajviszonyaihoz, így elérik, sőt akár meghaladni is képesek a hektáronkénti 6-7 tonnás termésmennyiséget.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára az eseményen közölte: a búza felvásárlási ára jelenleg tonnánként 40-45 ezer forint között mozog, mely valamivel alacsonyabb, mint a korábbi években. Az ár alakulása ugyanakkor követi a világpiaci folyamatokat, melyek 2013 decemberétől ez év áprilisáig növekedést mutattak, azóta viszont csökkentek, „előre beárazva ezzel a várható termésmennyiséget”.

A politikus szerint ez a tendencia kedvező az állattenyésztők számára, míg a búzatermesztéssel foglalkozó gazdák egy hektárra jutó árbevétele a nagyobb hozamoknak köszönhetően várhatóan nem csökken a 2013-as összeghez képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.