Történelmi megállapodás GMO-ügyben

Visszakaphatják önrendelkezési jogukat a génmódosított növényekkel kapcsolatban az Európai Unió tagállamai.

Dénes Zoltán
2014. 06. 13. 2:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Létrejött tegnap az a politikai megállapodás, amely jogi alapot teremthet az uniós tagországoknak, hogy saját területükön megtiltsák a génmódosított növények termesztését. A közösség környezetvédelmi minisztereinek tanácsa ellenszavazat nélkül, Belgium és Luxemburg tartózkodása mellett fogadta el az új javaslatot.

A jelenlegi szabályozás értelmében, ha egy génmódosított organizmus (GMO) termesztésére Brüsszel kiadja az engedélyt, akkor az az Európai Unió egészére érvényes. A tagállamok csak az úgynevezett védzáradék alkalmazásával, szigorú feltételek mellett tilthatják ki a piacukról az adott terméket.

A védzáradék elvileg csak ideiglenes és nem tartós felmentést ad az adott országnak, de az így bevezetett tilalmat nehéz feloldani, mert a tagállamok legalább kétharmadának szavazata kell hozzá.

Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást. Szerinte a négy éve tartó tárgyalások eredményeként létrejött egyezség a magyar diplomácia sikere. Ezt követően már csak az Európai Parlamenttel kell végső megállapodásra jutni, és bármelyik európai uniós ország betilthatja a GMO-k termesztését gazdasági vagy társadalmi megfontolás alapján is.

A tárgyalások során Magyarország mindvégig zászlóvivőnek számított, számos tagállam hazánkhoz igazította álláspontját és szavazott végül igennel a jogszabály-módosítási javaslatra – mutatott rá a tárcavezető. Hozzátette: a magyar kormány a legmesszebbmenőkig képviselte a hazai érdekeket, kiállva a magyar mezőgazdaság alaptörvényben is rögzített GMO-mentességének megőrzéséért.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: Magyarország mindvégig az ilyen növények betiltását szorgalmazta, mert ahhoz, hogy megőrizhesse a szuverenitását, valamint az egészséges környezetet és élelmiszert, „elemi érdekünk, hogy mi dönthessünk ebben a kérdésben”.

A teljes cikk a Magyar Nemzet pénteki lapszámában olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.