Tovább nőtt a magyar papíróriás

1,8 milliárdos fejlesztést hajtott végre a Vajda Papír Kft.

LM
2014. 06. 11. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háztartási papírárukat előállító társaság 15 éve egy bérelt garázsban kezdte meg tevékenységét, a tavalyi árbevétele pedig már 22 milliárd forint volt, amely idén 30 milliárdra emelkedik – tette hozzá.

A Vajda Papír mára egy, a távoli piacokra is termelő, magyar tulajdonban lévő multinacionális vállalat lett. A termelésének a fele megy exportra, mégpedig 20 országba.

A kormány támogatja a termelőszektort, és az ő segítésükhöz igazította az adórendszert, a több műszaki szakembert kibocsátó felsőoktatást, valamint a gyakorlati tudást adó szakképzést. Szijjártó Péter kiemelte még a magyar Munka törvénykönyvét, amelyet Európa legrugalmasabb ilyen jogszabályának nevezett.

Vajda Attila, a cég alapító-tulajdonos vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a cég 10 milliárd forint beruházást hajtott végre eddig, amelyhez 900 millió forint támogatást kapott. A mostani két új gyártósor 1,8 milliárd forintba került. A fejlesztéssel 10 százalékkal bővülve, 80 ezer tonna fölé emelkedett a készáru – papírtörlő, -zsebkendő és WC-papír – kibocsátás.

A mostani beruházással 15 fővel bővülve, 410 főre emelkedett a magyarországi foglalkoztatottak létszáma, de a külföldi képviseletekkel és leányvállalatokkal együtt 500 fő a létszám.

A Vajda Papír 2011-ben Romániában nyitotta első kereskedelmi képviseletét, ezt követte tavaly a finn és a lengyel képviselet. A cég márkája az Ooops!

A fő felvevőpiac Kelet-Közép-Európa, továbbá Skandinávia, a balti országok, Oroszország és Ukrajna – vázolta az export irányát a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a következő beruházás az alappapír előállítása lesz.

Egyetlen külföldiként van jelen a norvég papírgyártásban a Vajda Papír Kft. – mondta Tove Skarstein, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete. A cég ugyanis tavaly megvásárolt Oslo mellett egy 100 éves gyártási tapasztalattal rendelkező papírgyárat. Itt jelenleg 85-en dolgoznak, de a kapacitás bővítése után a létszám 100 fölé emelkedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.