Újabb szerb-magyar projektek indulnak

A két ország stratégiai partnerségét további közös fejlesztések erősítik.

BLM
2014. 06. 30. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter a Belgrádban tartandó keddi szerb–magyar csúcstalálkozót megelőzően Szegeden fogadta a gazdasági vegyes bizottság szerb társelnökét, Snezana Bogosavljevic-Boskovic mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztert.

Az államtitkár az eseményt követően elmondta: Magyarország és Szerbia stratégiai partnerségét bizonyítja, hogy tavaly minden idők legnagyobb kereskedelmi forgalmát érték el, amely meghaladta az 1,6 milliárd eurót. Hozzátette, a pozitív tendencia idén is folytatódik, az első negyedév adatai a kétoldalú kereskedelmi forgalom további növekedését mutatják. Szerbiában 400 szerb-magyar vegyes vállalat működik, Magyarország az ötödik legnagyobb befektető, és az ötödik legnagyobb exportőr is.

Az államtitkár elmondta, a találkozón megállapodtak abban, hogy a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítására irányuló előkészítő munkálatokat felgyorsítják. Ennek két szempontból is nagy jelentősége van: egyrészt személyszállításban a jelenlegi 7-8 órás menetidő a tervek szerint 3 órára csökken, másrészt a felújított vasútvonal lesz a legversenyképesebb útvonal a Görögországba érkező és Nyugat-Európába tartó kínai áruknak. Ebből mind Szerbiának, mind Magyarországnak nagyon komoly tranzitbevétele származhat.
Szijjártó Péter elmondta, a tárgyaláson jelezte kollégájának, hogy a Szeged és Szabadka, illetve Szabadka és Baja közti vasútvonal felújítása érdekében a magyar kormány elvégzi a szükséges beruházásokat.

Hétfőn egyeztettek a határ menti gazdasági fejlesztésekről is. Ennek előzménye, hogy 2012-ben megállapodást kötöttek, amely szerint 2020-ig megduplázzák a határátkelők számát. A megállapodáskor öt átkelő volt. Ezt követően átadták az ásotthalmi átkelőt, 2015 elején pedig megnyitják a régi röszkei átkelőt. Emellett a Bácsszentgyörgynél nyíló határátkelőhely építése Magyarországon is folyamatban van. Két további határátkelőhelyet 2020-ig építenek meg.

A tárgyaláson egyeztettek energiabiztonsági kérdésekről is. „Az ukrán válság világosan megmutatta, hogy Magyarországnak nagyon fontos érdeke a Déli Áramlat gázvezeték megépítése, hiszen ez a gázvezeték az útvonalak diverzifikációját jelenti, és Magyarország kiszolgáltatottságát jelentősen csökkenteni fogja” – fogalmazott Szijjártó. Hozzátette: ez közös projekt Bulgária, Szerbia, Magyarország és Ausztria között.

Szó volt arról is, hogy az energiabiztonság növelése érdekében a villamosenergia-hálózatokat összekötik. A két vezetékhálózat összekapcsolására vonatkozóan a megvalósíthatósági tanulmány a véglegesítés fázisában van.

Snezana Bogosavljevic-Boskovic a sajtótájékoztatón bejelentette: a szerb-magyar gazdasági vegyes-bizottság hetedik ülését novemberben tartják meg. A miniszter szerint a kis- és középvállalkozások területén kiemelt lehetőséget látnak az együttműködésre. Közölte, hogy a két országnak sok közös érdeke és terve van a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a vízgazdálkodás és a környezetvédelem területén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.