Újból vágtak Matolcsyék

Újabb történelmi mélypontra, 2,3 százalékra csökkentette a Monetáris Tanács az alapkamatot. Elemzők szerint nem elképzelhetetlen a 2 százalékos irányadó ráta sem.

KA
2014. 06. 24. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásokkal összhangban újabb történelmi mélypontra süllyed az alapkamat. Az MNB Monetáris Tanácsa 2,3 százalékra csökkentette az alapkamatot.

Az elmúlt napokban több elemző is az alapkamat további mérséklését valószínűsítette. A Reuters hírügynökség által megkérdezett mind a 18 elemző a ráta 10 bázispontos csökkentését várta a keddi kamatdöntő üléstől. Az MNB 2012 augusztusában kezdett enyhítési ciklusba, a kamatcsökkentés 7 százalékról indult.

A TakarékBank elemzői szerint nyár közepéig 2,1 százalékig is csökkenhet az alapkamat, az emelési ciklus „sima átmenettel” való megkezdése miatt azonban már augusztusban véget érhet a csökkentések sora. Az alapkamat- emelést valószínűleg 2015 második negyedévétől kezdi meg az MNB, és kis lépésekben a jövő év végéig 3,25 százalékig, maximum 3,5 százalékig folytathatja – mondta Oszlay András, a TakarékBank elemzési részlegének vezetője.

A forint/euró árfolyam alakulásáról a vállalat elemzői úgy vélik: idén éves átlagban 304 forint/euró kurzusra lehet számítani, de év végén már 300 forint alá esik az euró, várhatóan 298 forintot kell majd adni a közös pénzért.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója korábban arról beszélt, „gyakorlatilag borítékolni lehet az újabb kamatvágást, mivel az alacsony inflációs környezet és az EKB kamatcsökkentése miatt a magyar állampapírokon megnövekedett hozamfelár is ezt támogatja”. A jelenlegi alacsony inflációval párhuzamosan még az alacsony kamatszint mellett is pozitív reálhozam érhető el – hangsúlyozta.

Londoni pénzügyi elemzők a keddi kamatdöntő ülés előtt azt jósolták: a magyar gazdaság inflációs és külső kockázati mérőszámai alapján bizonyosra vehető, hogy a Monetáris Tanácsa kedden újabb 0,1 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre. Az MNB enyhítési ciklusának valószínű végpontjára azonban már bizonytalanabbak a citybeli várakozások. A Barclays befektetési bankcsoport londoni elemzői például egyértelműen 2 százalékon várják az alapkamat mélypontját, a JP Morgan felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai ugyanakkor „2 százalék körüli” alapkamatig tartó enyhítést valószínűsítenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.