Újra Székesfehérváré a fűtőerőmű

Hétfőn birtokba vette a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.-t az önkormányzat.

LM
2014. 06. 30. 21:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kissné Ágics Ilona felszámolóbiztos hétfőn Székesfehérváron sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy január 17-én írták alá az adásvételi szerződést, majd ezt követően április közepén az önkormányzat kifizette a vételárat. Az azóta eltelt időszakban a működéshez szükséges engedélyek beszerzése is megtörtént, így birtokba adták új tulajdonosának a fűtőművet – tette hozzá.

Cser-Palkovics András fideszes polgármester hangsúlyozta, hogy az egyik legtöbb embert érintő közszolgáltatás került újra biztonságba Székesfehérváron. Szerinte az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy „annál kell lennie a közszolgáltatás tulajdonjogának, akinél a szolgáltatás elvégzésének jogi és törvényi kötelezettsége van”.

A városvezető emlékeztetett, hogy a városé volt a törvényi kötelezettség akkor is, amikor kisebbségi tulajdonos volt az önkormányzat, illetve amikor menedzsmentjogok nélkül többségi tulajdonosként volt bejegyezve. Kiemelte: mostantól újra a városé a fűtőerőmű, és mind a termelés, mind a szolgáltatás önkormányzati tulajdonban, illetve önkormányzati cégek kezelésében lesz. Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a korábbi dolgozók közül ötvenöt átkerült az üzemeltetést végző Széphő Zrt. alkalmazásába, egy nyugdíjba vonult, egy munkavállaló pedig távozott.

Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő még április 2-án közölte: az állam kétmilliárd forintos segítséget nyújt az önkormányzatnak a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. megvásárlásához. Elmondása szerint korábban több alkalommal az önkormányzat gyors döntésére volt szükség ahhoz, hogy ne kerüljön veszélybe húszezer lakás fűtése és melegvíz-ellátása.

A székesfehérvári önkormányzat január 17-én írt alá szerződést a korábban privatizált, majd felszámolás alá került Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. megvásárlásáról a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-vel. A székesfehérvári önkormányzat 2012 júniusában tájékoztatta az MTI-t arról, hogy egy kormányrendelet alapján a felszámolás alatt álló Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté vált. A döntést azzal indokolták, hogy a kft., – „amelyben az önkormányzat az előző városvezetés elhibázott privatizációs döntése értelmében a közvetett többségi önkormányzati tulajdon ellenére a társasági szerződés rendelkezései miatt nem képes meghatározó befolyást gyakorolni” – nem tudja törleszteni jelentős hiteleit, és hatalmas összegekkel tartozik a gázszállító Főgáz Zrt.-nek.

Az önkormányzat a társaságnak a gázszolgáltatóval szemben fennálló tartozása egy részét 2012-ben kifizette.

A székesfehérvári közgyűlés tavaly január 18-án zárt ülésen úgy döntött, hogy bejelentkezik a felszámolónál vevőjelöltként a magánbefektetők kezében lévő 49 százaléknyi tulajdonrészre. A döntést Cser-Palkovics András azzal indokolta, hogy a társaság további működésének nincs értelme az önkormányzat nélkül, hiszen az általuk előállított távhő az önkormányzat cégén keresztül jut el a felhasználókhoz.

A kormány 2013. augusztus 19-ei, székesfehérvári kihelyezett ülésén Orbán Viktor miniszterelnök is indokoltnak nevezte a cég visszavásárlását, de jelezte: „mereven eltanácsolják” az önkormányzatot attól, hogy ehhez újabb hiteleket vegyen fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.