Újraindul a szálcementgyártás Nyergesújfaluban

Négymilliárdot önt a projektbe a dán tulaj.

LM
2014. 06. 11. 17:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Both Zoltán tájékoztatása szerint az üzemben a korábbi tetőfedő termékek helyett homlokzati burkolólapokat készítenek. A termékek túlnyomó részét külföldön értékesítik, főleg a skandináv országokban, de Európa több más országában is rendelkeznek értékesítési szervezettel.

A gyártás beindítását 2015 első felében tervezik, addig az üzem létszámát a jelenlegi 30-ról 70-80 főre szeretnék bővíteni. A nagygépes gyártásban az üzemben az első ütemben óránként öt tonna nyersanyagot dolgoznak majd fel.

A szálcementben a cementmassza közé különféle műszálakat, illetve cellulózt kevernek. A keletkező pépes anyagból sík- és hullámpala, valamint homlokzati burkolólap készül. Az elemek rendkívül időjárásállóak és festéssel különféle színben állíthatók elő.

A nagygépes gyártás újraindításához felhasználják a korábban leállított, konzervált gépsort. A fejlesztés során új gépeket is beszereznek, valamint a korszerű technika befogadására készítik fel az üzemcsarnokokat.

A Cembrit Kft. jelenleg 30 embernek ad munkát, a társaság 2013-as árbevétele 472 millió forint volt. A szálcementgyártás újraindításával az első ütemben évi 5 milliárdra, majd a kihasználtság függvényében 15 milliárd forintra nőhet az árbevétel, illetve a második gépsor beindításával a bevétel a 25 milliárd forintot is elérheti – mondta el az ügyvezető.

A nyergesújfalui üzem korábban osztrák tulajdonban volt, a céget 2008-ban vásárolta meg a dán Cembrit Holding, amelynek Európa több mint 20 országban van leányvállalata, 5 országban termelőüzeme és világszerte több mint ezer főt foglalkoztat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.