Ukrán gázártartozás: jön az újabb egyeztetés

Hétfőn háromoldalú egyeztetésre kerül sor az orosz–ukrán gázártartozás és gázárvita feloldásáról Brüsszelben.

WL
2014. 06. 08. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői lesz az ötödik háromoldalú megbeszélés. Az előzőt június 2-án rendezték, azon az orosz és az ukrán energiaügyi miniszter, valamint Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa vett részt.

Szerdán a Gazprom újabb egy nappal, jövő keddig meghosszabbította a júniusra igényelt orosz földgáz árának előfizetési határidejét. Ezt a döntést a két érintett cég szerdai berlini megbeszélésén hozták meg az ukrán fél kérésére, a jövő hétfő ugyanis ünnepnap Ukrajnában.

A Naftogaz ukrán gázipari cégnek eredetileg e hét hétfőig kellett volna átutalnia a júniusra igényelt energiahordozó árát a Gazprom számára. A Gazprom vezérigazgatója hétfőn azonban bejelentette, hogy egy héttel meghosszabbították a határidőt, ameddig Ukrajnának előre át kell utalnia a júniusra szállítandó földgáz árát. Szerdán ezt az időpontot tolták ki további egy nappal.

A Gazprom a felhalmozódott ukrán gázártartozás miatt döntött úgy nemrég, hogy júniustól előre kéri Ukrajnától a szállítandó földgáz árát. Az orosz állami energetikai cég közlése szerint Ukrajna az eddig leszállított földgázért jelenleg 4,455 milliárd dollárral (mintegy 999 milliárd forint) tartozik. Hétfőn a Naftogaz az idei első negyedéves szállítások árát, mintegy 786 millió dollárt törlesztette, de Moszkva szerint a tavaly novemberi-decemberi mintegy 1,45 milliárd dollárt, valamint az idei áprilisi és májusi, 3 milliárd dollárt kitevő adósságát még nem rendezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.