Ukrán válság: leállnak a gázcsapok?

A Gazprom csak az előre kifizetett gázt szállítja le Ukrajnának.

WA
2014. 06. 16. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazprom a hatályos szerződés értelmében átállt az Ukrajna által igényelt földgáz előre fizetéses rendszerére, az ukrán Naftogaz így mostantól csak az előre kifizetett mennyiséget kapja meg – jelentette be az orosz állami energetikai cég hétfőn.

Ukrajna jogi úton próbál érvényt szerezni igazának az Oroszországgal folytatott gázárvitában. A Naftogaz ukrán gázipari cég a stockholmi döntőbírósághoz fordult azzal a kéréssel, hogy a bíróság állapítsa meg: Oroszországnak tisztességes, piaci áron kell számláznia a leszállított földgázt. Az ukrán cég el akarja érni továbbá annak a megállapítását, hogy a Naftogaz 2010 óta a szükségesnél többet fizetett az orosz Gazpromnak. Az ukrán cég 6 milliárd dollárt követel vissza az orosz cégtől.

„Az előzetesen kiállított számla alapján nem érkezett be pénz az ukrán féltől” – közölték a Gazpromnál. A Gazprom feltételei szerint közép-európai idő szerint 8 óráig kellett volna Kijevnek átutalnia 1,951 milliárd dollárt az orosz cég számlájára.

Szergej Kuprijanov, a cég szóvivője a közlemény kiadását követően tartott moszkvai tájékoztatóján bemutatott egy számlakivonatot, és hangsúlyozta, hogy a Naftogaz eddig nem utalt át pénzt orosz partnerének. „Sem a régi adósságát nem fizette ki, sem a júniusra igényelt mennyiség árát, a Naftogaz ennek megfelelően ezt a kifizetett gázmennyiséget kapja mától a Gazpromtól” – mondta a szóvivő.

A Kuprijanov által ismertetett adatok szerint az eddig leszállított földgázért Ukrajna 4,458 milliárd dollárral (mintegy ezermilliárd forint) tartozik. A tavaly novemberben és decemberben leszállított mennyiségért 1,451 milliárd dollárt, az áprilisban és májusban eljuttatott orosz gázért pedig 3,007 milliárd dollárt kellene fizetnie a Naftogaznak.

Szergej Kuprijanov egyszersmind hangsúlyozta, hogy „az európai fogyasztóknak szánt gázt a szerződésekben meghatározottaknak megfelelő mennyiségben szállítjuk, és azt az ukrán Naftogaz a tranzitegyezmény alapján köteles eljuttatni a célállomásra”.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter az Interfax orosz hírügynökséget arról tájékoztatta nem sokkal az előre fizetéses rendszerre való átállás bejelentése előtt, hogy a következő lépések közép-európai idő szerint tíz óra körül derülnek ki, miután találkozik Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával. A Gazprom szóvivője bejelentette, hogy a vezérigazgató és az energiaügyi miniszter közép-európai idő szerint déltájban tájékoztatót tart.

Magyarországon akkor sem lesz gázellátási probléma, ha az oroszok elzárják Ukrajna felé a gázcsapot – erről már Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszélt hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen az államtitkárait mutatta be. A miniszter hozzátette: a Baumgarten felőli vezetéken lehet behozni gázt, a gáztározók feltöltése folyamatban van. A magyar gázellátás tehát biztosított akkor is, ha az oroszok nem szállítanak Ukrajnának.

Ismert, nem sikerült rendezni a gázárral kapcsolatos orosz–ukrán vitát: az erről szóló kijevi tárgyalások eredménytelenül értek véget hétfőre virradóra, az orosz fél pedig kitartott korábbi álláspontja mellett, amely szerint reggeltől nem szállít gázt Ukrajnának, ha addig nem fizeti ki a csaknem kétmilliárd dolláros gázadósságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.