Varga: Ezeknek kell meghatározniuk a magyar gazdaságpolitikát

A nemzetgazdasági minisztert ismét a tárca vezetésére kérte fel Orbán Viktor.

WA
2014. 06. 03. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetgazdasági minisztert ismét a tárca vezetésére kérte fel új kormányában Orbán Viktor miniszterelnök. Varga Mihály kifejtette, hogy a magyar gazdaság egy stabilizációs időszakon ment át, az elmúlt négy évben sikerült elérni, hogy az államháztartás adóssága enyhén csökkenő pályára állt, a költségvetési deficit pedig 3 százalék alá került. Mindennek eredményeként kilenc év után megszűnt a túlzottdeficit-eljárás az ország ellen.

A miniszterjelölt szerint a következő időszakot a növekedésnek kell jellemeznie. Emlékeztetett arra, hogy az idei első negyedévben 3,5 százalékos volt a gazdasági növekedés, de véleménye szerint arra kell törekedni, hogy ennél magasabb ütemű legyen, mert akkor van esély a súlyos adósságterhek csökkentésére.

Varga Mihály szólt arról is, hogy a foglalkoztatásban is jó irányú folyamatok bontakoztak ki, hiszen 4 millió fölé nőtt a munkavállalók száma, a munkanélküliségi ráta pedig 9 százalék alá, 8,3 százalékra csökkent, és eközben a versenyszférában foglalkoztatottak száma 2010. és 2014. első negyedéve között 187 ezer fővel nőtt.

Úgy vélte, ezeket a pozitív folyamatokat kell erősíteni egyebek közt a források hatékonyabb felhasználásával. Hozzátette, hogy a következő ciklusban az uniós források 60 százalékát szándékozik a kormány gazdaságfejlesztésre fordítani, míg az előző uniós ciklusban mindössze 16 százalék volt ez az arány.

A források elosztásánál olyan ágazatokra kell koncentrálni, ahol a magyar gazdaság növekedési potenciállal rendelkezik. A járműipar és az ehhez kapcsolódó elektronikai ipar fontosságának hangsúlyozása mellett a miniszterjelölt kiemelte: meg kell célozni azokat az ágazatokat, amelyeknél nagy a magyar hozzáadott érték, és lehetőség szerint a magyar tulajdon aránya is magas.

Ezek a feltételek részben jellemzőek a kkv-szektorra, ezért a források elosztásánál arra fog koncentrálni a kormány, hogy a hazai kis- és közepes vállalati szektor kapja a források jelentős részét – fejtette ki Varga Mihály.

A szabályozásban véleménye szerint további egyszerűsítésre kell törekedni annak érdekében, hogy minél többen tudjanak vállalkozásba kezdeni. Ehhez a vállalkozói kultúrát is erősíteni kell, amiben a kormány partnere a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – tette hozzá. Elmondta: a következő ciklusban arra fog törekedni, hogy a szakképzés az alap-, a közép- és a felsőfokú oktatásban is a gazdasági tárcához tartozzon, és a tárca a kamarával együtt határozza meg, milyen irányú képzésekre van szükség.

Szólt arról is, hogy fontosnak tartja a közfoglalkoztatottak képzését is, mert ez hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevők vissza tudjanak kerülni a munkaerőpiacra.

Közölte, hogy a tárca folytatni kívánja a munkahelyvédelmi akciót is, amely eddig 800 ezer embernek segített abban, hogy megmaradjon a munkahelye.

A vállalkozásfejlesztési bizottság hat igen és négy nem szavazat ellenében támogatta Varga Mihály kinevezését a nemzetgazdasági tárca élére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.