Varga: Közös álláspontra van szükség

A nemzetgazdasági miniszter szerint a V4-ek számára kiemelten fontos az orosz–ukrán helyzet alakulása.

KG
2014. 06. 17. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági miniszterek arra a megállapításra jutottak az orosz–ukrán konfliktusból eredő gazdasági következményeket áttekintve, hogy a V4-államoknak közös álláspontot kell képviselniük az Európai Unión belül – tette hozzá. Az országok célja egyértelműen az, hogy az orosz és az ukrán piacon tevékenykedő cégeik érdekei ne sérüljenek, ezért a vállalatoknak szakmai, kamarai szinteken is együtt kell működniük – tette hozzá. Ezen túl – szavai szerint – a tárcavezetők támogatták azt a kezdeményezést is, hogy az EU globalizációs alapjából ne csak Ukrajna kapjon támogatást, hanem a V4-ek oda exportáló cégei, vállalkozásai is.

A visegrádi országok gazdasági minisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatón Varga Mihály mellett részt vett Jan Mládek cseh ipari és kereskedelmi miniszter, Janusz Piechocinski lengyel miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter, és Tomás Malatinsky szlovák gazdasági miniszter.

Varga egyre nagyobb jelentőségűnek nevezte a V4-ek gazdasági együttműködését, és úgy vélte, az egyre inkább megkerülhetetlen tényezője lesz az euroatlanti térségnek. A nemzetgazdasági miniszter ismertetése szerint a V4-ek gazdasági miniszterei egyetértettek abban, hogy a magas energiaárak súlyosan veszélyeztetik az európai ipar versenyképességét, ezért az európai energiapolitikának sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania a versenyképességi szempontokra.

Hangsúlyozta: egyetértettek abban is, hogy továbbra is kiemelten fontos kérdés, az uniós tagállamoknak maradjon meg a döntési szabadsága abban, hogy az országok energiaellátását a saját igényeiket leginkább kielégítő megoldások alapján valósítsák meg. Ismertetése szerint a találkozón felvetették, hogy a jövőben a V4-államok Németországgal egyeztessenek gazdaságpolitikai és iparpolitikai kérdésekben, és szóba került az is, hogy hogyan lehetne segíteni a visegrádi országok együttes, harmadik piacokon való megjelenését. Ezzel összefüggésben felmerült az esetleges „V4 brand” bevezetésének lehetősége is, mivel ez az unión kívüli piacokon könnyebben azonosíthatóvá teheti a visegrádi országok vállalatait, a régióban előállított termékeket, szolgáltatásokat.

Janusz Piechocinski lengyel miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter az orosz–ukrán konfliktus kapcsán megjegyezte: mivel Európa keleti felének egy részén egyre inkább instabil állapotok figyelhetők meg, ezeken a piacokon is meg kell védeni a V4-országok vállalatainak érdekeit, befektetéseit.

Tomás Malatinsky szlovák gazdasági miniszter emlékeztetett arra: Szlovákia egyre inkább diverzifikálja energiaellátását, felsorolva azokat az energiaellátási „vonalakat”, amelyeket Szlovákia az elmúlt időszakban kapcsolt be a saját energiarendszerébe. Hozzátette: a V4-ek együttműködése során az innováció terén még jelentős tartalékok vannak, itt erősíteni kell az együttműködést.

Jan Mládek cseh ipari és kereskedelmi miniszter azt emelte ki: ha a V4-államok vállalkozásai a mostani konfliktus kapcsán elhagynák az orosz piacot, magukat hoznák veszélyes helyzetbe, mert más államok cégei hamarosan belépnének a helyükre.

Az egyes országokban az euró bevezetését feszegető kérdésre a miniszterek közül Varga Mihály azt mondta: Magyarországnak nincs céldátuma, az évtized második felében lehet erre a kérdésre visszatérni, addig is Magyarországon a gazdasági növekedésnek erősödnie kell, Magyarország gazdasági fejlettségének egyre közelebb kell kerülnie az EU átlagos fejlettségi szintjéhez. „Ebben a kormányzati ciklusban van esély arra, hogy kijelöljünk egy időpontot, de hogy ez mikor születik meg, nagymértékben függ a magyar gazdaság növekedésétől is” – mondta a magyar miniszter.

A cseh miniszter is azt mondta, hogy egyelőre nincs Csehországnak céldátuma, de elképzelhető, hogy 2019-2021-ben vezetik majd be az eurót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.