317 millió euró volt a többlet

A jegybank közölte a folyó fizetési mérleget.

LM
2014. 07. 14. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank hétfőn visszatért a fizetési mérleg havi adatainak közlésére. Az intézmény azt is publikálta, hogy az áprilisi többlet 518,8 millió eurót tett ki. Forintban számítva a folyó fizetési mérleg áprilisban 159,4 milliárd, májusban 96,5 milliárd forint többlettel zárt.

Az MNB szerint a havi fizetésimérleg-statisztikai adatközlés célja, hogy a tárgyidőszakot követő lehető legrövidebb időn belül – a tájékoztatási naptárban megjelölt időpontokban – adjon tájékoztatást a felhasználók számára a külfölddel kapcsolatos reálgazdasági és finanszírozási folyamatok alakulásáról.

A jegybanki közleményben felhívják a figyelmet a havi adatokban rejlő korlátokra is. Az MNB közlése szerint a negyedéveshez képest a havi adatok több becslést tartalmaznak, illetve kisebb létszámú a havi adatszolgáltatói kör, ami alapján a központi bank a statisztikát összeállítja. A havi statisztikákban becslésen alapulnak egyebek mellett az áruforgalom egyes összetevőinek és a szolgáltatások egészének adatai. Ezekre a tételekre a negyedéves KSH-adatgyűjtésekből állnak rendelkezésre tényadatok a negyedéves fizetési mérleg összeállításához. Közölték: a pénzügyi mérleg tételei közül a közvetlentőke-befektetéseknél jellemző leginkább, hogy a csak negyedévente adatot szolgáltató vállalatoktól származó információk miatt jelentős lehet az eltérés a negyedévet alkotó háromhavi adat és a később publikálandó negyedéves adat között.

A folyófizetésimérleg-statisztika szerint áprilisban az áruk és szolgáltatások egyenlege 865,3 millió euró, májusban 658,4 millió euró többlettel zárt. A pénzügyi mérleg szerint a nettó követelések ez év áprilisában 607,7 millió eurót tettek ki, összegük májusban 510,8 millió euróra rúgott. A közvetlentőke-befektetések egyenlege áprilisban 480,5 millió euró többlettel, májusban 617,4 millió euró többlettel zárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.