419 millió euró volt a májusi exporttöbblet

Május már a harmadik hónap volt, amikor az import éves összevetésben gyorsabban nőtt az exportnál.

WL
2014. 07. 09. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május már a harmadik hónap volt, amikor az import éves összevetésben gyorsabban nőtt az exportnál és emiatt csökkent a kiviteli többlet.

Az év első öt hónapjában azonban még az export 4,2 százalékos növekedési üteme meghaladta az import 3,9 százalékos éves emelkedését, így a kialakult 2,977 milliárd eurós exporttöbblet 183 millióval több volt, mint tavaly január–májusban.

Májusban az export 7,036 milliárd eurót tett ki, alig 36 millióval kevesebbet az áprilisinál, de 168 millióval többet a tavaly májusinál. Az import 6,617 milliárd euró volt, az áprilisinál 173, a tavaly májusinál 240 millió euróval több.

Az egy évvel korábbi árfolyamához képest májusban a forint 4,0 százalékkal gyengébb volt az euróhoz képest, és 1,7 százalékkal erősebb a dollárral szemben.

Az év első öt hónapjában a kivitel 34,938 milliárd eurót tett ki, míg az import 31,962 milliárd euró volt. A forint árfolyama a múlt év első öt hónapjával összevetve az euróval szemben 3,7 százalékot gyengült, a dollárhoz képest 0,9 százalékot erősödött.

Az első öt hónap külkereskedelmi termékforgalmáról augusztus 1-én a Statisztikai Tükörben közöl részletes adatokat a KSH.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.