45 millió adag gyümölcshöz jutnak a diákok

A programhoz, amelyet az EU legalább 50 százalékban finanszíroz, Magyarországgal együtt 25 EU-s állam csatlakozott.

MNO
2014. 07. 30. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Közösség 2009-ben indított európai Iskolagyümölcs-programjának köszönhetően ma már több mint kétezer magyar iskolában 538 ezer diák jut rendszeresen gyümölcshöz, a program népegészségügyi jelentősége tehát rendkívüli – tette hozzá. A kormány 2010 óta 500 millió forintról 1,2 milliárd forintra emelte a költségvetés hozzájárulását a programhoz, ami lehetővé tette, hogy az elmúlt tanévben az 5-6. osztályosok is bekapcsolódjanak a programba. Bittsánszky Márton hangsúlyozta, hogy a program nem csupán annyiból áll, hogy gyümölcsöt tesznek a gyerekek tányérjába, legalább annyira fontosnak nevezte, hogy a diákok megszeressék a gyümölcsfogyasztást, mert így lehet elérni, hogy felnőttként is megtartsák egészséges táplálkozási szokásaikat.

Bittsánszky Márton felidézte, hogy a programhoz, amelyet az EU legalább 50 százalékban finanszíroz, Magyarországgal együtt 25 uniós állam csatlakozott. Az MTI-nek a főosztályvezető-helyettes elmondta azt is, hogy a 2013/14-es tanévben 2,8 milliárd forintot fordítottak a programra Magyarországon, ebből mintegy 4,5 millió euró származott az uniós keretből. A következő, 2014/15-ös tanévben az EU 5,4 millió eurót, megközelítőleg 1,6 milliárd forintot biztosít a program támogatására, az állami forrás adatairól a költségvetés elfogadását követően lehet beszámolni – tette hozzá. A kiosztott sajtóanyag szerint 22 millióra becsülik a túlsúlyos iskolások számát az EU-ban, és ez a létszám minden évben várhatóan 400 ezerrel emelkedik.

Magyarországon ugyanolyan mértékben és arányban jellemző a gyermekéhezés, mint az elhízás. Ma az országban 30-40 ezer kiskorú éhezik, és további 10 ezer nem jut megfelelő minőségű táplálékhoz – írják. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-ben készített nemzetközi kutatása szerint Magyarországon a 10-12 éves korú gyerekek átlagosan 11,5 százaléka alultáplált, míg 12,1 százaléka túlsúlyos – derül ki az összeállításból. Marton Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet elnöke a konferencián elmondta: 2013-ban egy országos reprezentatív felmérést végeztek a népegészségügyi szervek bevonásával. Az derült ki a felmérésből, hogy az óvodák fele, 55 százaléka biztosít legalább napi egyszer friss zöldséget, gyümölcsöt a gyerekeknek, de vannak olyan óvodák, ahol semennyit sem – jegyezte meg. Hozzátette, hogy az iskolákban még rosszabb a helyzet, ott a napi legalább egy adag friss zöldséget, gyümölcsöt biztosítók aránya mindössze 40 százalékos.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke a konferencián ismertette azokat az adatokat, melyek szerint Magyarországon a zöldség-gyümölcs ágazatban 250-300 milliárd forint termelési értéket állítanak elő évente. Ez a termelési érték a szakértő szerint 300-500 millió forintos éves költségvetési ráfordítással növelhető, mely egyszerre teremthetne új munkalehetőségeket az ágazatban, és több egészséges élelmiszert a mindennapokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.