53 százalékra csökkenhet a külső finanszírozók aránya

2-3 százalékos reál GDP-növekedés mellett is fokozatosan kinőhető az adósság – hívta fel rá a figyelmet Borbély László András a Hír TV-ben.

NT
2014. 07. 22. 20:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarország élőben keddi műsorában Borbély László András elmondta: 2013 végén relatíve magas, 61 százalék volt a külföldi finanszírozók aránya, míg a belföldieké 39 százalék. Emlékeztetett arra, hogy az adósságkezelő 2012 elején meghirdetett egy programot, hogy növelje a lakosság szerepét az államadósság finanszírozásában, az idén pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is intézkedést hozott a bankok és kapcsolódó intézmények szerepének növelésére. Az döntő változás lesz – lehet, hogy már a következő év végén  –, ha 50 százalék alá csökken ez az arány – tette hozzá.

Az államadósság éven belüli alakulását a vezérigazgató-helyettes szerint nem nagyon érdemes nézni. Példaként a július végi és novemberi kötvénylejáratot finanszírozó márciusi 3 milliárd dolláros kibocsátást hozta fel, amely év közben átmenetileg megemelte az államadósságot, az év végére azonban a kifizetések után csökkenni fog az adósság – mondta. Éves szinten mindig az számít, mennyi a nettó finanszírozási szükséglet, az pedig nagyjából a költségvetési hiánnyal azonos. Ha tehát a kormány úgy dönt, hogy szigorú költségvetési politikát folytat, akkor éves szinten csökkenni fog az államadósság – közölte.

Beszélt arról is, hogy az adósságkezelő is felvázolt egy adósságpályát. Azzal kalkuláltak, hogy 1,5 százalékos elsődleges egyenleg mellett akár 2-3 százalékos reál GDP-növekedés mellett is fokozatosan kinőhető az adósság. Hozzátette, ahogy csökken az adósság, a kamatkiadás mértéke és GDP-hez viszonyított aránya is mérséklődni fog, tehát egyre könnyebb teljesíteni a szigorú elvárást.

Az új Bónusz kötvényekről szólva a vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta: most már a másodlagos piacon is csak a megcélzott körnek lehet értékesíteni ezeket a lakosságnak szánt értékpapírokat. Meg fogják vizsgálni majd, hogy minden forgalmazó betartotta-e szabályokat, s aki nem, attól megválnak – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.