Az Ab döntése felgyorsítja az integrációt

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) álláspontja szerint az Alkotmánybíróság (Ab) kedden nyilvánosságra hozott döntései elősegítik a takarékszövetkezetek megújításának felgyorsítását.

NT
2014. 07. 09. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet szerdai közleménye szerint a Veszprémi Törvényszék indítványának elutasításával és a Fővárosi Törvényszék indítványának érdemi vizsgálat nélküli visszautasításával lezárulhatnak az integrációs törvénnyel kapcsolatos jogviták. Ez elősegíti, hogy a takarékszövetkezetek az integrációs törvényben lefektetett célok mentén rövid időn belül minden eddiginél biztonságosabb, az ügyfeleiknek korszerű pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó, versenyképes pénzügyi csoporttá váljanak.

Az SZHISZ várakozása szerint az alkotmánybírósági döntés eredményeként még a nyári ítélkezési szünet előtt megszűnhet mindkét, jelenleg még folyamatban lévő jogi eljárás: mind a Veszprémi Törvényszék előtt a Kinizsi Bank Zrt. alapszabályával kapcsolatos, mind pedig a Fővárosi Törvényszék előtt az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség által a magyar állam ellen indított per.

Az Alkotmánybíróság kedden elutasította a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény alaptörvény-ellenességének megállapítására irányuló mindkét bírói kezdeményezést. Az Ab a Veszprémi Törvényszék bírájának kezdeményezésénél megállapította, hogy nem alaptörvény-ellenesek a törvény bírói kezdeményezésben kifogásolt, az Ab által a normakontroll keretében vizsgálható pontjai, míg a Fővárosi Törvényszék bírájának kezdeményezése az Ab szerint nem felelt meg az egyedi normakontroll indítvány feltételeinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.