Az év végén derül ki, hogy feloldhatók-e a zárolások

Brüsszeli véleményektől függetlenül tett elővigyázatossági lépést a kormányzat, hogy marad-e, az az adatoktól függ.

NT
2014. 07. 21. 21:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Banai Péter Benő ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy az év végén feloldják-e a zárolást, ha a GDP-hez mérten 2,9-es értéknél is alacsonyabb deficitszám jönne ki. Az államtitkár azt válaszolta: az elmúlt hetekben publikálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a legfrissebb inflációs adatokat és a kormány döntött a közmunka-program kibővítéséről. A most meghozott intézkedések azért minősülnek elővigyázatossági lépésnek, mert jórészt kiadások zárolását tartalmazzák, amelyek döntés esetén az év végén feloldhatóak – tette hozzá.

Egy másik kérdésre, amely szerint Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a vidék munkahelymegtartó képességének növeléséhez az agrártámogatási rendszer átalakítása mellett 2015-2016-ban adópolitikai intézkedések is társulnak, azt írta: a kormány adópolitikájának mindig is különösen fontos eleme volt a magyarországi humántőke megfelelő kihasználtságának elősegítése. Ehhez biztosította a kabinet a munkahelyvédelmi akcióterv és a munkaerőpiac rugalmasságát, a gazdasági céloknak megfelelő képzést, illetve azt, hogy a munkaerőköltség arányos legyen az elvégzett munka értékével. Ezeket az elveket a kormány a jövőben is követni kívánja, konkrétumokat az ősszel az Országgyűlés elé terjesztendő adózási törvénycsomag tartalmazza majd – válaszolta Banai Péter Benő.

Arra a felvetésre, hogy mai napig a kormány mekkora összeget költött el a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékból és mekkora összeg maradt még a 113 milliárd forintos általános tartalékból az év hátralévő részében, azt válaszolta: a mai napig 47 milliárd 189 millió forint átcsoportosításáról született döntés. A kormány nemrég határozott arról, hogy a 113 milliárd forintos előirányzatból 20 milliárd forintot zárol. Ennek megfelelően közel 46 milliárdos keret áll még a kabinet rendelkezésére – írta válaszában.

Rámutatott: a központi költségvetés első félévi folyamatai nem adnak okot aggodalomra, a korábban vártnál is alacsonyabb infláció, az Európai Bizottsággal folyamatban lévő egyeztetések alapján egyes uniós projektek nagyobb arányú hazai finanszírozása és a közmunkaprogram kibővítése miatt döntött a kormány az óvatossági, takarékossági intézkedések mellett. Ezek a lépések mind a 3 százalék alatti hiánycél biztonságos elérését, mind az adósság stabil csökkenését szolgálják. Az alacsonyabb állami kiadás alacsonyabb finanszírozási igényt, így kisebb államadósságot eredményez – emelte ki Banai Péter Benő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.