Az őszi árpa csaknem 90 százalékát már learatták

Az 5208 hektáron termelt őszi árpa hektáronkénti termésátlaga 5,5 tonna volt Zala megyében, de térségenként jelentősek az eltérések.

NT
2014. 07. 01. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 5208 hektáron termelt őszi árpa hektáronkénti termésátlaga 5,5 tonna volt Zala megyében, de térségenként jelentősek az eltérések. A legmagasabb az átlaghozam a nagykanizsai, a letenyei és a keszthelyi járásban, ahol átlagosan 5,3–6,5 tonna őszi árpa termett hektáronként, míg a zalaszentgróti járásban hektáronként átlagosan 4,4 tonna termést tudtak learatni, Lenti környékén pedig a sok eső miatt csak később kezdődhet el az aratás – tájékoztatott Milei Enikő.

A megyében megkezdődött az őszi káposztarepce betakarítása is. A 13 550 hektáron termelt olajos növény 12 százalékát aratták le, a hektáronkénti termésátlag 3,36 tonna volt.

Az árpa minősége jónak mondható, a gazdálkodók az idén összességében is jó termésátlagra számítanak, de ha továbbra is sok lesz a csapadék, a korai búzák minősége romolhat.

Zala megyében összesen csaknem 53 690 hektáron kell betakarítani a termést. A legnagyobb, közel 24 ezer hektár az őszi búza vetésterülete, míg a tavaszi árpát 5195 hektáron, a tritikálét 3700 hektáron, a zabot pedig 1844 hektáron kell learatni. Kisebb, mintegy 340 hektárnyi területen rozst és takarmányborsót termelnek.

A viszonylag sok csapadék miatt az aratás után mielőbb meg kell kezdeni a tarlóhántást, hiszen a takarónövény lekerülése után erőteljes gyomosodás várható a földeken – hangsúlyozta a megyei kabinetvezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.