Az őszi búza csaknem felét már learatták

Zala megyében az őszi búza csaknem felét már learatták, az eddigi hozam 5,5 tonna volt hektáronként – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kedden az MTI-vel.

NT
2014. 07. 22. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mintegy 24 ezer hektárnyi területből 11 ezer hektáron végeztek a munkákkal. A legalacsonyabb, 4,3 tonna a hektáronkénti termésátlag Lenti járásban, míg Keszthely térségében átlagosan 6,3 tonna búza termett hektáronként – közölte Süle Katalin.

A Zala megyében learatott búza összességében közepes minőségű; az eddig betakarított termés 60 százaléka takarmány-, 30 százaléka euro-minőség, mindössze 10 százaléka éri el a malmi minőséget. A learatott búza fehérje- és sikértartalma alacsony, a közelmúltban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt pedig csökkent a sütőipari értéke is.

A kalászokban már csírázó szemeket is találtak, de ennek ellenére szárításra nem lesz szükség, mert a learatott búza nedvességtartalma 13-13,5 százalékos, és a tisztítás során valószínűleg még tovább csökken.

Az esős időjárás egyébként az aratásban nem okozott komolyabb fennakadást, csak a korai fajták betakarításánál jelentett némi torlódást. A különböző kultúrák aratása viszont összecsúszott – jelezte Süle Katalin.

Zala megyében összesen csaknem 53 690 hektáron kell betakarítani a termést. A 13 550 hektáron termelt káposztarepcét már learatták, a hektáronkénti termésátlag 3,3 tonna volt. A tavaszi árpaföldek 4195 hektáros vetésterületének 56 százalékán végeztek a betakarítással, az eddigi átlaghozam 4,6 tonna hektáronként. A 3700 hektárnyi tritikálét 920 hektáron aratták le eddig, a hektáronkénti termésátlag 4,45 tonna volt, míg zabból 1844 hektáros vetésterületén átlagosan 3,1 tonna termett hektáronként.

A földeken jól haladnak a tarlóhántási munkákkal is, ezért valószínűleg nem kell számítani a tarlók gyomosodására.

Az elnök az MTI kérdésére elmondta, a pocokvész Zala megyében nem okozott problémát, a környezetben előforduló ellenségei megfelelő szinten tartották a kártevő létszámát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.