Banki adatokat fürkésznek

Fél év alatt több mint 450 ezer eljárást indított el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Jakubász Tamás
2014. 07. 19. 4:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NAV az idén a korábbi évekhez képest jóval többször tiltatta le a munkabérek kifizetését, hogy így jusson hozzá az elmaradt befizetésekhez. Ezen az úton csaknem 4,5 milliárd forint folyt be a közkasszába. Érdekesség, hogy egyik alkalommal nem kevesebb mint 467 millió forintról szólt a hatósági bérletiltás. Az adóhivatal végrehajtói többször foglaltak le vagyontárgyakat is, amelyeket végül elárvereztek. Így például ékszereket kínáltak megvételre. A köztartozások beszedését szolgálták azok a licitálások is, amelyeken a hatóság kutyapórázokat, oxigénpalackokat vagy dekorációs tárgyakat hirdetett meg.

Hat hónap alatt ötvenezer értékes banki adathoz jutott hozzá az adóhivatal azoknak a magánszemélyeknek az ügyeiben, akik ellen adótartozás miatt végrehajtás indult. A hatóság olyan bankszámlákra is rátalálhatott, amelyekről korábban nem volt tudomása. Az adóvégrehajtók a korábbinál többször rendelkeztek az adósok munkabérének részbeni elvonásáról, más esetekben pedig cégektől foglaltak le különféle vagyontárgyakat, például oxigénpalackot vagy kutyapórázt.

Fél év alatt több mint 450 ezer végrehajtást indított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a szervezet nagyjából hatszázmilliárd forintot igyekezett beszedni a köztartozást felhalmozó magánszemélyektől és vállalkozásoktól. Az adósság nagyobb részét – szokás szerint – a gazdasági élet szereplői görgették maguk előtt, a befizetésekkel elmaradó polgároktól fél év alatt nagyjából nyolcvanmilliárd forint elvonását kezdeményezte az adóhivatal.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.