Egy százalékkal nőtt az orosz gazdaság

A Fitch hitelminősítő megerősítette Oroszország államadós-besorolását.

KG
2014. 07. 27. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban az éves szintű gazdaságnövekedés még jóval nagyobb, 1,3 százalék volt. Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter július elején azt mondta, hogy idén 0,5 százalékkal nő az orosz GDP. Tavaly a növekedés 1,3 százalék volt, 2008 óta a legalacsonyabb ütemű.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minap ismertetett, legújabb előrejelzésében az idei orosz gazdaságnövekedéssel kapcsolatos várakozását 0,2 százalékra rontotta az áprilisban becsült 1,3 százalékról.

A Fitch Ratings megerősítette Oroszország „BBB” szintű államadós-besorolását – leminősítésre utaló – negatív kilátással. Legfrissebb jelentésében a hitelminősítő megjegyzi azt is, hogy Oroszország arany- és devizatartaléka az év végére jelentősen csökken. A Fitch hangsúlyozza: a malajziai repülőgép katasztrófája tovább szítja a feszültséget Moszkva és a nyugati világ között, ami az Oroszországgal szembeni újabb szankciók bevezetését eredményezheti. Az embargó szigorítása egyebek között azzal jár majd a hitelminősítő szerint, hogy tovább nő a tőkekiáramlás az országból, ami miatt csökken az ország arany- és devizatartaléka.

A hitelminősítő azt közölte, hogy július 11-én az orosz arany- és devizatartalék 477 milliárd dollárt tett ki. Ez mintegy 6 százalékkal alacsonyabb az év eleji 509,6 milliárd dollárnál. A Fitch Ratings előrejelzése szerint a tartalékszint az év végére 450 milliárd dollárra, a jövő év végére 400 milliárd dollárra apad.

Oroszország arany- és devizatartaléka tavaly novemberben kezdett csökkenni. Akkor 524,3 milliárd dollárt tett ki, a múlt hét végén 472,5 milliárd dollár volt, 51,8 milliárd dollárral apadt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.