Egyetemeket, főiskolákat nem érint a zárolás

Ezt írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága a kormány honlapján.

MD
2014. 07. 22. 20:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményük szerint a minisztériumra vonatkozó 9 milliárd forintos zárolásból 4,2 milliárd forint kapcsolatos a felsőoktatási ágazattal. Ez viszont – mint írták – kizárólag a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapot érinti, mentesítve az intézményhálózat előirányzatait a közfeladatok zavartalan ellátása érdekében. Az államtitkárság azt írta: év közben a kormány több intézmény esetében biztosított többletforrást azok strukturális átalakításához. Emellett a tavalyi, felsőoktatási intézményeket érintő maradvány kifizetését is kezdeményezte az államtitkárság. A minisztériumon belül pedig már egyeztetnek azokról – idén meghirdetendő – projektekről, amelyek az intézmények struktúraátalakításához nyújtanak pénzügyi fedezetet – olvasható a közleményben.

A Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapot tavaly hozta létre a kormány a felsőoktatásban jelentkező finanszírozási nehézségekre. A struktúraátalakítási alap keretein belül támogatást juttattak azon egyetemeknek és főiskoláknak, amelyek vállalták szervezeti struktúrájuk racionalizálását.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt csütörtökön jelentette be: a kormány 110 milliárd forintot zárol a kormányzati kiadásokból azért, hogy biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos hiány a GDP arányában. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében azt írta: a zárolás az idei évre érvényes, a zárolt összegek további sorsáról a kormány az év végén határoz, a költségvetési mozgástér alakulásának függvényében.

Másnapi rádióinterjújában Orbán Viktor kormányfő vész- és óvintézkedésként indokoltnak nevezte a kormányzati kiadásokat érintő 110 milliárd forintos zárolást.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek azt mondta: a költségvetési kiadások 53 százalékát az egészségügy, a szociális terület, a kultúra és az oktatás területén költi el az állam, a bejelentett zárolásnak viszont mindössze 8 százaléka érinti a minisztériumot; és az nem érinti az emberek hétköznapjait.

Az államtitkár hozzátette: miközben a kormány meghozta a zárolással kapcsolatos döntését, a kórházak számára 14 milliárd, a közoktatás számára 20 milliárd forintos pluszforrást is biztosított, ami jóval több, mint a zárolt 9 milliárd forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.