Ezért kapkodnak annyira külföldön a magyar dinnyéért

Íze, vitamintartalma miatt keresik még balti, skandináv és orosz piacokon is a magyar dinnyét.

Konopás Noémi
2014. 07. 07. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemesítésnek és a kiváló magyar klímának köszönhetően olyan ízletes a magyar dinnye, ez különösen igaz az idei termésre – mondta el az mno.hu-nak Mártonffy Béla. A Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke szerint az összetéveszthetetlen íz titka a jó sav-cukor arányban rejlik. A külföldi dinnye csupán édes, a magyar viszont jóval különlegesebb ízű, nemhiába annyira keresett a német, lengyel, cseh, szlovák, balti, skandináv, sőt még az orosz piacon is – emelte ki a szervezet elnöke.

A Szomáliai-fennsíkon őshonos, a kabakosok (tökfélék) közé tartozó, gyümölcsként fogyasztott zöldségféle a túlélést jelentette az afrikai világban, köszönhetően értékes beltartalmának és hatalmas víztartalmának. A dinnye 92 százalékos víz- és mindössze 8 százalék a szárazanyagtartalommal rendelkezik. Amellett, hogy remekül oltja a szomjat, igen magas a vitamintartalma is. Többek között C, B1, B6-vitamint tartalmaz, de az ásványianyag-tartalma is kiemelkedő: káliumban, magnéziumban gazdag. A nyár egyik kedvenc „gyümölcse” bővelkedik az antioxidáns tulajdonsággal rendelkező molekulákban is: a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések megelőzésére kiválóan alkalmas likopinban gazdag, de a szem és a bőr számára elengedhetetlen karotint is tartalmaz, és van benne még potencianövelő citrullin is. Alkalmas székrekedés ellen, víz- és vértisztító hatása van, de ízületi gyulladásra is jótékony hatással bír.

A dinnye nemcsak vitamindús, de kicsi az energiatartalma is, így fogyókúrázóknak is kiváló választás. A nemesítési eljárásoknak és a hazai több száz évre visszatekintő, tradicionális termelésnek köszönhetően a dinnye az egyik legkeresettebb gyümölcsként fogyasztott zöldség. Korábban Magyarországon a Jászság volt a termelés centruma, ma már az ország minden táján termesztik: Békés, Baranya, Ormánság, Tolnai tájkörzet, Heves-Jászság, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdúság. A magyar dinnye július elején kerül a piacra, és annak köszönhetően, hogy az országban időben eltolódva érik, szinte szeptemberig bátran vásárolható.

A dinnyetermesztés Magyarországon 8-10 ezer családnak ad megélhetést, és a tíz milliárdot is eléri az éves termelési értéke – mondta Mártonffy. Az utóbbi években komoly fejlődés történt az ágazatban, míg 2011-ben a korábbi 10 ezer hektárról – 2003-ban a harmadik legnagyobb dinnyetermelő volt hazánk Európában – 4700 hektárra esett vissza a termelés, addig ezt 2014-re sikerült újra 6000 hektárra visszatornázni – hangsúlyozta a FruitVeB elnöke. Mint azt a szakértő elmondta: ez nagyban köszönhető a nemzeti dinnyeprogramnak, amely Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Simonka György Békés megyei országgyűlési képviselő vezetésével indult, és amelynek legfőbb célja, hogy a jó minőségű magyar dinnyét megfelelő áron sikerüljön értékesíteni, továbbá, hogy növekedjen a hazai fogyasztás.

A dinnyét hazánkban 60 százalékban oltott dinnyeként termesztik, ennek a technológiai fejlődésnek is köszönhetően növekedett a termésbiztonság és a minőség, jobban ellent tud állni ugyanis a növény a különböző betegségeknek. Itthon is előtérbe helyezték a világfajták termelését, kisebb, 5-6 kilogrammos dinnyéket igyekeznek piacra dobni. A külföldi fogyasztók igénylik az új fajtákat, amelyek közül a magszegény dinnye a legkeresettebb, így igyekeznek a fogyasztók igényeihez mérten alakítani a piacot. Nagyon kedvelt fajta lehet még a minidinnye, amely akkora, mint egy közepes labda. A magyar termés 40-50 százalékát külföldön adják el, de sikerült 20 százalékra növelni a hazai fogyasztást is.

Mártonffy szerint ez a nyár ígéretesnek bizonyul, meleg lesz, így a fogyasztók szívesen veszik majd a gyümölcsként fogyasztott zöldséget. A FruitVeB elnöke szerint érdemes a hazait választani. Ha mindennap megeszünk egy magyar dinnyét, nemcsak saját magunknak, de még az ágazatnak is jót teszünk.

Megerősödött, talpra állt a magyar dinnyetermelés az elmúlt években, amit az is jelez, hogy a korábbi mintegy 5 ezer helyett ma már 6 ezer hektáron termelnek görögdinnyét az országban – hívta fel a figyelmet a földművelésügyi miniszter hétfőn a fővárosban, az egyik bevásárlóközpont CBA üzletében. Fazekas Sándor hozzátette, a dinnyetermesztés az országban mintegy 10 ezer családnak nyújt megélhetést. Aláhúzta: a magyar görögdinnyét nemcsak bel-, hanem külföldön is keresik a vásárlók, a megtermelt dinnye 40-50 százalékát külföldön adják el.

A miniszter a magyar görögdinnye promócióját elindító rendezvényen arra kérte az embereket, hogy minél több magyar dinnyét fogyasszanak, mert ez a szántóföldi gyümölcs nemcsak nagyon jó minőségű, hanem egészséges és vitaminokban gazdag. Kérte a vásárlókat, hogy az itt-ott még fellelhető import dinnye helyett vegyenek magyart. A promóciós akcióhoz több nagy magyarországi áruházlánc is csatlakozott a CBA mellett – fűzte hozzá.

 

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke rámutatott: veszni látszik annak a négyéves munkának az eredménye, amelyet a kormány, a szakmai szervezet és a dinnyetermelők egyesülete közösen végzett a termelők érdekében. Az elnök úgy vélte: a magyar dinnyetermelők támogatásáról szóló konszenzus felborult, mivel+ egyes áruházláncok akcióznak a dinnyével. Ez pedig a magyar termelők számára káros.

A dinnyetermelők egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta: a 30-35 forintos kilogrammonkénti felvásárlási ár nem fedezi az előállítás költségeit. A ráfordításokat a legalább 40 forintos felvásárlási ár fedezné - közölte. Hozzátette: semmi nem indokolta, hogy a dinnye árát egyes áruházláncok taktikai okokból levigyék.

 

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója közölte: az üzletlánchoz a hétvégén érkezett meg az első nagyobb magyar görögdinnye-szállítmány. Ennek köszönhetően megkezdődik a magyar görögdinnye idei szezonja az üzletekben. Az áruházlánc vállalja, hogy innentől kezdve kizárólag magyar görögdinnyét vásárol és forgalmaz – jelentette ki.

 

(Forrás: MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.