A nemesítésnek és a kiváló magyar klímának köszönhetően olyan ízletes a magyar dinnye, ez különösen igaz az idei termésre – mondta el az mno.hu-nak Mártonffy Béla. A Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke szerint az összetéveszthetetlen íz titka a jó sav-cukor arányban rejlik. A külföldi dinnye csupán édes, a magyar viszont jóval különlegesebb ízű, nemhiába annyira keresett a német, lengyel, cseh, szlovák, balti, skandináv, sőt még az orosz piacon is – emelte ki a szervezet elnöke.
A Szomáliai-fennsíkon őshonos, a kabakosok (tökfélék) közé tartozó, gyümölcsként fogyasztott zöldségféle a túlélést jelentette az afrikai világban, köszönhetően értékes beltartalmának és hatalmas víztartalmának. A dinnye 92 százalékos víz- és mindössze 8 százalék a szárazanyagtartalommal rendelkezik. Amellett, hogy remekül oltja a szomjat, igen magas a vitamintartalma is. Többek között C, B1, B6-vitamint tartalmaz, de az ásványianyag-tartalma is kiemelkedő: káliumban, magnéziumban gazdag. A nyár egyik kedvenc „gyümölcse” bővelkedik az antioxidáns tulajdonsággal rendelkező molekulákban is: a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések megelőzésére kiválóan alkalmas likopinban gazdag, de a szem és a bőr számára elengedhetetlen karotint is tartalmaz, és van benne még potencianövelő citrullin is. Alkalmas székrekedés ellen, víz- és vértisztító hatása van, de ízületi gyulladásra is jótékony hatással bír.
A dinnye nemcsak vitamindús, de kicsi az energiatartalma is, így fogyókúrázóknak is kiváló választás. A nemesítési eljárásoknak és a hazai több száz évre visszatekintő, tradicionális termelésnek köszönhetően a dinnye az egyik legkeresettebb gyümölcsként fogyasztott zöldség. Korábban Magyarországon a Jászság volt a termelés centruma, ma már az ország minden táján termesztik: Békés, Baranya, Ormánság, Tolnai tájkörzet, Heves-Jászság, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdúság. A magyar dinnye július elején kerül a piacra, és annak köszönhetően, hogy az országban időben eltolódva érik, szinte szeptemberig bátran vásárolható.
A dinnyetermesztés Magyarországon 8-10 ezer családnak ad megélhetést, és a tíz milliárdot is eléri az éves termelési értéke – mondta Mártonffy. Az utóbbi években komoly fejlődés történt az ágazatban, míg 2011-ben a korábbi 10 ezer hektárról – 2003-ban a harmadik legnagyobb dinnyetermelő volt hazánk Európában – 4700 hektárra esett vissza a termelés, addig ezt 2014-re sikerült újra 6000 hektárra visszatornázni – hangsúlyozta a FruitVeB elnöke. Mint azt a szakértő elmondta: ez nagyban köszönhető a nemzeti dinnyeprogramnak, amely Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Simonka György Békés megyei országgyűlési képviselő vezetésével indult, és amelynek legfőbb célja, hogy a jó minőségű magyar dinnyét megfelelő áron sikerüljön értékesíteni, továbbá, hogy növekedjen a hazai fogyasztás.
A dinnyét hazánkban 60 százalékban oltott dinnyeként termesztik, ennek a technológiai fejlődésnek is köszönhetően növekedett a termésbiztonság és a minőség, jobban ellent tud állni ugyanis a növény a különböző betegségeknek. Itthon is előtérbe helyezték a világfajták termelését, kisebb, 5-6 kilogrammos dinnyéket igyekeznek piacra dobni. A külföldi fogyasztók igénylik az új fajtákat, amelyek közül a magszegény dinnye a legkeresettebb, így igyekeznek a fogyasztók igényeihez mérten alakítani a piacot. Nagyon kedvelt fajta lehet még a minidinnye, amely akkora, mint egy közepes labda. A magyar termés 40-50 százalékát külföldön adják el, de sikerült 20 százalékra növelni a hazai fogyasztást is.
Mártonffy szerint ez a nyár ígéretesnek bizonyul, meleg lesz, így a fogyasztók szívesen veszik majd a gyümölcsként fogyasztott zöldséget. A FruitVeB elnöke szerint érdemes a hazait választani. Ha mindennap megeszünk egy magyar dinnyét, nemcsak saját magunknak, de még az ágazatnak is jót teszünk.
Megerősödött, talpra állt a magyar dinnyetermelés az elmúlt években, amit az is jelez, hogy a korábbi mintegy 5 ezer helyett ma már 6 ezer hektáron termelnek görögdinnyét az országban – hívta fel a figyelmet a földművelésügyi miniszter hétfőn a fővárosban, az egyik bevásárlóközpont CBA üzletében. Fazekas Sándor hozzátette, a dinnyetermesztés az országban mintegy 10 ezer családnak nyújt megélhetést. Aláhúzta: a magyar görögdinnyét nemcsak bel-, hanem külföldön is keresik a vásárlók, a megtermelt dinnye 40-50 százalékát külföldön adják el.
A miniszter a magyar görögdinnye promócióját elindító rendezvényen arra kérte az embereket, hogy minél több magyar dinnyét fogyasszanak, mert ez a szántóföldi gyümölcs nemcsak nagyon jó minőségű, hanem egészséges és vitaminokban gazdag. Kérte a vásárlókat, hogy az itt-ott még fellelhető import dinnye helyett vegyenek magyart. A promóciós akcióhoz több nagy magyarországi áruházlánc is csatlakozott a CBA mellett – fűzte hozzá.
Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke rámutatott: veszni látszik annak a négyéves munkának az eredménye, amelyet a kormány, a szakmai szervezet és a dinnyetermelők egyesülete közösen végzett a termelők érdekében. Az elnök úgy vélte: a magyar dinnyetermelők támogatásáról szóló konszenzus felborult, mivel+ egyes áruházláncok akcióznak a dinnyével. Ez pedig a magyar termelők számára káros.
A dinnyetermelők egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta: a 30-35 forintos kilogrammonkénti felvásárlási ár nem fedezi az előállítás költségeit. A ráfordításokat a legalább 40 forintos felvásárlási ár fedezné - közölte. Hozzátette: semmi nem indokolta, hogy a dinnye árát egyes áruházláncok taktikai okokból levigyék.
Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója közölte: az üzletlánchoz a hétvégén érkezett meg az első nagyobb magyar görögdinnye-szállítmány. Ennek köszönhetően megkezdődik a magyar görögdinnye idei szezonja az üzletekben. Az áruházlánc vállalja, hogy innentől kezdve kizárólag magyar görögdinnyét vásárol és forgalmaz – jelentette ki.
(Forrás: MTI)