Jelentősen javítottak az előrejelzésen

Jelentősen javította a cseh gazdaság idei növekedésével kapcsolatos előrejelzését a cseh pénzügyminisztérium.

NT
2014. 07. 28. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A módosítás alapvetően az idei első negyedévi adatokra épül, amelyek jóval meghaladták a várakozásokat – mutatott rá a minisztérium. Az első negyedévben a cseh GDP 2,9 százalékkal emelkedett éves szinten, a negyedévi emelkedés 0,8 százalékos volt.

„Az előrejelzés ilyen mértékű módosítása ugyan szokatlan, de teljesen megfelel a piac mai véleményének – jelentette ki Pavel Sobísek, az UniCredit Bank gazdasági elemzője.

A minisztérium szerint a cseh gazdasági növekedés 2015-ben is folytatódik, mégpedig éves szinten 2,5 százalékkal. A korábbi előrejelzés két százalékkal számolt. A 2016-os és 2017-es évekre szintén 2,5 százalékos növekedést jeleznek előre.

A korona meggyengítése érdekében tett jegybanki intervenció ellenére az infláció Csehországban továbbra is nagyon alacsony. Éves szinten 0,6 százalék várható, míg 2015-ben 1,7 százalék. A cél a kétszázalékos inflációs szint. Az államháztartási hiányt a minisztérium az idei évre a GDP 1,5 százalékára várja, ennyi volt tavaly is.

A pénzügyminisztérium szerint a munkanélküliségi ráta az év végén 6,4 százalék, a jövő év végére pedig 6,1 százalékra csökkenhet. A cseh jegybank prognózisa az idén éves szinten 2,6 százalékos, jövőre pedig 3,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.