Jó döntésnek bizonyulhat a hitelkiváltás

Egyre kedvezőbb feltételekkel válthatja ki az ember a hitelét – lakáshitelnél akár több millió forintot is spórolva.

Hajdú Péter
2014. 07. 29. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új lehetőségeket nyit a jegybanki alapkamat-csökkentési ciklus befejezése a forinthitelük kiváltásában gondolkodóknak. A lakáshitelek kamatszintje jelenleg körülbelül két százalékkal alacsonyabb, mint 2011–2012-ben volt, amikor a végtörlesztés miatt a pénzintézetek megemelték a forintalapú új lakáshitelek kamatait. (Miután ezt egymással összehangoltan tették a pénzintézetek, akkoriban komoly büntetést kaptak a Magyar Nemzeti Banktól.)

Lakáshitelünk kiváltásánál – ha jól választjuk meg az új bankot – akár havi 10 ezer forintot is spórolhatunk a törlesztőrészleteken, ami a teljes futamidő alatt akár milliós nagyságrendre is fölfuthat – nyilatkozta lapunknak a BankRáció.hu elemzője. Gergely Péter fölhívta rá a figyelmet: ennél többet is nyerhet azonban az ügyfél, ha közben javultak az életkörülményei, és ezért jobb adósnak számít, mint évekkel korábban.

A legjelentősebb tényező egy új, magasabb fizetéssel járó állás lehet. A bankok ugyanis jelentős kedvezményeket adnak azoknak, akik havi rendszerességgel hozzájuk utalják fizetésüket. De a megbízhatóságot növeli a többéves fix munkaviszony, illetve ha egyéb tartozásait is rendszeresen fizeti az ügyfél.

– Nem csupán a lakáskölcsönök kiváltásában érdemes gondolkodni – hívta fel a figyelmet a szakértő. – Akár több, magas kamatozású kölcsön kiváltására is lehetőség nyílhat. Ez esetben még nagyobb összeget spórolhat meg az ember – tette hozzá. Ez a helyzet, ha például magasan tíz százalék fölött kamatozó autóhitelt vagy húsz százalék fölötti terhet jelentő személyi kölcsönt vált ki az ügyfél 7-8 százalékon kamatozó szabad felhasználású jelzáloghitellel.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.