Jogosulatlanul hitelezhettek

Újabb jogsértés gyanúját vetheti fel az a szerződés, amelyet az AXA Bank magyarországi fióktelepe kötött egy adóssal.

Horváth Csaba László
2014. 07. 10. 3:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éveken át végzett hitelezési tevékenységet az AXA Bank Europe SA magyarországi fióktelepe úgy, hogy erre feltehetőleg nem volt jogosult. Legalábbis erre lehet következtetni abból a kölcsönszerződésből, amelyet a fióktelep egyik adósa mutatott be lapunknak. A szerződés 2009-ben kelt, azonban jogi szakértőnk szerint ekkor szerződést nem köthetett volna a fióktelep, ugyanis nem volt jogképes Magyarországon. Ami azt jelenti, hogy pénzintézeti tevékenységet sem folytathatott volna.

Bihari Krisztina ügyvéd rámutatott: a külföldi székhelyű vállalkozások – így az AXA Bank – magyarországi fióktelepeiről a Kúria 2012-ben jogegységi határozatában mondta ki, hogy azok nem rendelkeznek jogképességgel, így például nem perelhetők. A hitelezéshez ugyancsak szükséges jogképességhez ugyanebben az évben, csak 2012-ben jutottak hozzá a fióktelepek, miután az Országgyűlés módosította a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeiről szóló törvényt. Ebben a jogalkotó kimondta: „a fióktelep jogképes, cégneve alatt a külföldi vállalkozás javára jogokat szerezhet és a külföldi vállalkozás terhére kötelezettségeket vállalhat, így különösen vagyont szerezhet, szerződést köthet, pert indíthat és perelhető”. Az ügyvéd szerint a törvénymódosítás szövegéből egyértelműen és logikusan következik, hogy a változtatás hatálybalépése előtt a fióktelepek saját cégnevük alatt nem köthettek szerződést. Bihari Krisztina elmondta azt is, hogy többször fordult panasszal az AXA fióktelepe által megkötött hitelszerződések miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF), azonban minden esetben elutasították a panaszokat.

További részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.