Jóval olcsóbbak a lakásbiztosítások

Intenzív árverseny zajlik a piacon. Sok az önrészes ügyfél.

BLM
2014. 07. 02. 21:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A díjcsökkenésben szerepet játszanak az önrészes lakásbiztosítási konstrukciók: míg tavaly az első félévben még csak minden 50. ügyfél vállalta az önrészt, az idén már minden 18. ügyfél választ ilyen lakásbiztosítást – áll az alkusz saját adatain alapuló felmérésben.

A biztosítók azért pártolják az önrészt, mivel az a kár megelőzésére ösztönzi az ügyfeleiket. A néhány 10 ezer forint értékű – úgynevezett bagatell – károk ügyfél általi átvállalása fejében 10-15 százalék, de az új lakásokra már 40 százalékos kedvezményt is adnak a biztosítók a lakásbiztosítás díjából. A Netrisk.hu kalkulációja szerint az olcsóbb díj ellenében a lakáskárok mindegy felében – ennyi a bagatell kár – nem is fizet a biztosító.

A hivatalos statisztika szerint 4,2 millió lakás van Magyarországon. Piaci információk szerint a 2010-es 3 millió 78 ezres csúcshoz képest a múlt év végére már 93 ezerrel kevesebb – 2 millió 985 ezer – lakásnak volt biztosítása. A 2010-es csúcsot azzal magyarázzák a biztosítók, hogy az előző évekbeli árvíz- és viharkárok ösztönözték biztosításkötésre a lakástulajdonosokat.

A lakásbiztosítások számának esésére díjcsökkentéssel reagáltak a biztosítók, a kockázatukat pedig az önerő bevezetésével mérséklik. Szakértők felvetették: kérdés, hogy ez a stratégia mennyire éri el célját, hiszen a casco biztosítások száma is csökken annak ellenére, hogy a díjak ott is érezhetően mérséklődtek és megjelentek a piacon az olcsó, úgynevezett rész-cascók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.